Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да обиљежавање Дана Републике Српске представља неку врсту круне демократског, дипломатског и мирољубивог дјеловања јер се Српска бави прославама, а не забранама. – Поносни смо што другим народима не бранимо оно што сматрамо да ни нама нико не треба да брани – рекао је Стевандић новинарима у Скупштини града Београда, гдје је синоћ организован пријем поводом Дана Републике Српске и 25 година од усвајања њеног првог устава.

Он је истакао да ће се Дан Републике Српске и дан када је донесен њен први устав славити трајно, без обзира на повремена, периодична оспоравања.”Они се већ славе дуже него што су се славили неки датуми многих држава на Балкану којих више нема”, рекао је Стевандић.Свечани пријем у Београду поводом 9. јануара – Дана Републике и 25 година од проглашења њеног првог устава организује Представништво Републике Српске у Србији.

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске Миленко Савановић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, трговине и туризма Предраг Глухаковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић-Јовичевић. Међу званицама су били и предсједник Србије Томислав Николић, Његова светост патријарх српски Иринеј, министри у Влади Србије, премијер Војводине Игор Мировић и посланици парламената Републике Српске и Србије, као и други представници политичког и јавног живота Србије. Пријему су присуствовали и посланици првог сазива Скупштине Српске Републике Босне и Херцеговине, предсједници академија наука и умјетности Српске и Србије, дипломатског кора Бјелорусије, БиХ и амбасада других пријатељских земаља.