051/491-777 informacije@ujedinjenasrpska.rs Јована Дучића 25

Предсједник Актива Младих

Миле Аљетић

Mиле Аљетић рођен је 1991. године у Бањој Луци, гдје је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци и стекао звање дипломираног правника. Предсједник Актива младих Уједињене Српске је од њеног оснивања и један је од потпредсједника странке.

Oд 2006. до 2010. године активно је учествовао у развоју савјета ученика у Републици Српској, прво као члан, а затим и као предсједник Савјета ученика Медицинске школе али и као један од регионалних представника мРесурса – кровне организације за средњошколску популацију Републике Српске, кроз промоцију и подршку у оставарењу обавеза, интереса, потреба и права средњошколске популације.

Од 2010. до 2013. био је члан групе In spe – У нади. Модел препознат од стране Save the children International као један од 11 примјера добре и иновативне праксе у свијету за рад са дјецом и младима.

На Академији за политичкe лидерe у Босни и Херцеговини 2014/2015, коју је похађало 20 младих људи из 12 различитих политичких организација, изабран, због свог критичког и објективног мишљења, високог степена толеранције, спремности на компромисе и сарадњу за академца генерације.

Од октобра 2015. до октобра 2017 године био је предсједник званичног студентског представничког тијела Правног факултета – Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бањој Луци. Члан Дисциплинске комисије и Наставно-научног вијећа  Правног факултета.

Био је сарадник и члан редакције штампаног и електронског издања листа „Iustitia“, најстаријег студентског листа у Републици Српској. У склопу Студентског савеза покренуо је неколико десетина пројеката и иницијатива, од којих се истичу приједлози за реформу одређених закона (пр. Закон о високом образовању) и велика мобилизирајућа акција под називом „Глас права у пракси – специјалне паралелне везе“, у оквиру које је Бања Луку посјетило преко 350 студената права из Србије и Српске, са пет различита факултета и два факултетска одјељења, а преко 150 студената права из Бања Луке је посјетило институције Републике Србије.

Добитник је многобројних награда и признања, од којих издваја Повељу за изузетан допринос на пољу повезивања студената права Републике Српске и Републике Србије од Правног факултета Универзитета у Новом Саду, признање Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву за изузетан допринос у повезивању студената права Републике Српске и Правног факултета Универзитета у Бањој Луци за остварене друштвене активности.

Писао текстове о осјетљивим друштвеним и политичким темама за утицајне портале у Републици Српској.

Четири године је био члан редакције интернет портала Фронтал.рс.

Праксу је стицао и у Одбору за политички систем, правосуђе и управу Народне скупштине Републике Српске, адвокатској канцеларији и Центру за животну средину.

Учесник је многобројних семинара, радионица и конференција из области права, људских права и политике.

У слободно вријеме бави се спортом.