[cmsms_row][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text]

Уједињена Српска је, поводом подношења захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у спору БиХ против Србије и Црне Горе за кршење Конвенције УН о спречавању и кажњавању геноцида, формирала Правни тим са задатком да помогне институцијама Републике Српске и Србије како би поменути захтјев био одбачен, а његов подносилац раскринкан у намјерама дестабилизације Републике Српске, БиХ и региона са несагледивим посљедицама. Чланови Правног тима су Дарко Кременовић, Милан Петковић, Маринко Шакан, Невен Станић, Огњен Јовановић, Игор Шукало, Тихо Џакић и Миња Шурлан.

У просторијама Уједињене Српске у Бањој Луци данас је одржана прес конференција на којој су чланови Правног тима изнијели свој став.
– Подношење захтјева за ревизију пресуде је драстично кршење Устава БиХ, ванинституционално и паралелно дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића које дезавуише и блокира рад заједничких институција БиХ – рекао је генерални секретар Уједињене Српске мр Невен Станић.
Адвокат Милан Петковић очекује да ће Секретаријат Међународног суда правде у Хагу одбацити захтјев за ревизију збогпроцесних недостатака, неблаговремености и зато што захтјев није поднијела особа овлаштена да може изјавити ревизију. -Сви правни тимови који су формирани морају размислити о заједничком подношењу кривичне пријаве Тужилаштву БиХ жпротив Бакира Изетбеговића – рекао је Петковић. Он је објаснио да је Изетбеговић изишао из оквира своје надлежности и прекршио члан 5. Устава БиХ који се односи на доношење одлука консензусом у Предсједништву БиХ. Петковић је навео да је Правни тим Уједињене Српске дошао до сазнања да одлука о давању пуномоћи Сакибу Софтићу из 2022. године никада није објављена у Службеном гласнику БиХ. -То конкретно значи да Софтић има пуномоћ за коју нико не зна шта у њој пише, да представља све грађане БиХ у своје лично име и за свој рачун, а не у име властодавца, односно Предсједништва БиХ – рекао је Петковић. Он је истакао да Софтић не може поднијети захтјев за ревизију као ванредни правни лијек без сагласности Предсједништва БиХ. У литератури може наћи став да је ревизија посебан правни случај и да је за њено покретањe потребно посебно овлаштење које г. Софтић нема (The Statute of the Internationaln Court of Justice: a commentary edited Andreas Zimmermann…Oxford; New York: Oxford University press, 2006.) -Услов за подношење ревизије, према Статуту Међународног суда и правилима, субјективни рок од шест мјесеци од сазнања за чињеницу која није била позната током првостепеног поступка. Како су медији пренијели,те нове чињенице сазнате су током суђења генералу ВРС Ратку Младићу. Доказни поступак против Младића завршен је 18. августа 2016. године извођењем доказа одбране, тако да у том периоду сигурно није дошло до нових сазнања – рекао је Петковић.
Уједињена Српска ће своја сазнања и мишљење Правног тима уклопити у заједничке документе Народне скупштине РС за планирану посебну сједницу и наставити сарадњу са надлежним органима Србије.

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]