Предсједник СДС Вукота Говедарица изјавио је лојалност СДА и послао поруку Бакиру Изетбеговићу да покрене ревизију тужбе БиХ против Србије, оцијенио је потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.
Коментаришући Говедаричину изјаву да Српска и њени грађани не би имали никакве користи од повлачења српских министара из Савјета министара БиХ, Стевандић је рекао да је предсједник СДС показао незнање о раду државних институција.

-Високи представник Мирослав Лајчак 2007. године донио је мјере којима је прописано да проста већина за коначну одлуку Савјета министара БиХ укључује по једног представника сваког конститутивног народа, а не два представника, као што је до тада био случај. Повлачењем српских министара нема одлучивања у Савјету министара БиХ, а самим тим нема одлучивања на штету српског народа – рекао је Стевандић.

Он је додао да, према аутентичном тумачењу Закона о измјенама и допунама Закона о Савјету министара БиХ, донесеног Одлуком високог представника 2007. године, глас замјеника министра рачуна се при израчунавању већине и утврђивању консензуса, али се не сматра гласом припадника било којег конститутивног народа.

-Говедарица изражава лојалност СДА да би сачувао фотеље СДС у институцијама БиХ. То је највећа срамота у историји СДС. Надам се да ће се у СДС брзо освијестити и да неће дозволити да се руководство странке тако понаша – рекао је Стевандић. Он је истакао да српски народ очекује заједнички став и јединствену реакцију српских политичара када је у питању ревизија тужбе БиХ против Србије.

-Ревизија ће пољуљати стабилност у региону, што је први циљ Бакира Изетбеговића, а други циљ је подјела српског политичког корпуса и народа – сматра Стевандић.

Предсједник РС Милорад Додик позвао је јуче представнике СДС, ПДП и НДП, који су у коалицији са СДА на нивоу БиХ, да напусте заједничке институције БиХ до истека рока предвиђеног за могућност обнове поступка БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

Предсједник СДС Вукота Говедарица рекао је да, уколико би дошло до повлачења српских министара, њихове позиције у Савјету министара БиХ бранили би замјеници Бошњаци и Хрвати и да тада одлуке не би биле у интересу српског народа и Републике Српске.