Жељко Комшић је заробљеник својих србофобних и хрватофобних фрустрација, са сталном потребом за ексцентричним изјавама које су суштински рециклажа ратних стереотипа о жртвама и агресорима.

То за Српскаинфо каже предсједник Уједињене Српске и новоизабрани посланик у Парламентарној скупштини БиХ Ненад Стевандић, коментаришучи недавну изјаву хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да од Србије и Хрватске тражи „да поштују гдје је физичка граница БиХ и граница лијепог понашања“.

-Његова изјава о граници на Дрини је доказ његових проблема. Ми из Српске са тим немамо никакав проблем јер су обе стране Дрине српске – с једне је Република Српска, а са друге Република Србија. Нормални људи туда пролазе без проблема. Уосталом, то је и европски принцип да нема граница. Једине границе које постоје су оне у Комшићевој глави – каже Стевандић.

Како коментаришете постизборни прелазак дијела СДС и Драгана Чавића на страну владајуће већине у којој сте и ви? Неки од њих су вас својевремено критиковали када сте урадили слично?

Није ме критиковао Обрен Петровић и њега разумијем зато што иза њега стоји интерес града Добоја, а не његов лични интерес. Он се увијек водио оним што је битно за Добој и на основу тога је опстајао у политичком животу. Сви ови други су нека врста трговачке колоније. Пљували су ме, свашта су ми говорили у вријеме када сам ја у усправном положају чувао Додику леђа, а они били највећи нападачи. Такви сада долазе у пузећем положају, а ја сам остао усправан. Али, нисам љубоморан, нити им желим шта лоше, свако има право на грешку.

Која је цијена ваше подршке СНСД и Додику? Како бисте га сада дефинисали као политичара?

Цијена је то што смо разумјели неку врсту заједничког концепта и што је, да ли стицајем околности или Додиковим политичким рефлексом, тај политички концепт постао витална потреба српског народа, да сачувамо могућност да сами одлучујемо о својој судбини. Имао је против себе америчку администрацију и администрацију других земаља НАТО, комплетну Федерацију, ОХР, комплетну добро организовану и плаћену опозицију. Извојевао је највећу побједу у историји избора у БиХ и поносан сам што сам му чувао леђа у тој бици зато што смо имали готово идентичан национални концепт.

У задњих 26 година нико није имао толико добру комуникацију са Кремљем, Додик је имао највећи број састанака са Путином од свих лидера југоисточне Европе и западног Балкана, па можда и цијеле Европе. Додик није посилник и послушник предсједника Србије. Познато је да су многи предсједници РС били у позицији да их за једно уво слободно вуче високи представник, а за друго предсједник Србије, или неко из региона. Код Додика ни једно, ни друго није могуће. Водио је апсолутно самосталну и аутентичну политику и он је са историјске тачке гледишта највећи српски лидер од стварања Српске.

Шта ће бити основа ваше политике као будућег посланика у ПС БиХ?

Потрудићемо се да њима у ФБиХ кажемо да је завршен процес тражења подобних Срба. Задњи пут је то покушано са СзП и подржавање те структуре помогло је да ми створимо политичко јединство у РС. Треба да се ману тога, посвете се уважавању РС, а ми ФБиХ и БиХ свакако уважавамо. Само не уважавамо онај дио који покушава да оспорава наше интересе и права. Оно што је можда најважније, покушаћу да колегама у ФБиХ објасним да они формално и суштински имају власт на мање од трећине територије БиХ. Не можете са те позиције да кажете да вас је 51 одсто по броју становника и да тражите апсолутну власт у БиХ. Говорим о бошњачкој политичкој групацији.

Такође, посљедица српског јединства и побједе на пројекту који смо имали заједно са СНСД је потпуно расуло у ФБиХ, да се у неким кантонима формира власт без СДА, да Бакир Изетбеговић сада вапи за бошњачким јединством и покушава да опстане у игри. Истовремено нама у РС упућује углавном пристојну реторику. Колико сам видио јако му је прихватљиво да у Савјету министара буде СНСД и ХДЗ БиХ.

Шта је са хрватском компонентом? У њиховим кантонима Срби нису равноправни, Хрвати траже трећи ентитет?

Уједињена Српска је држала дистанцу и трудила се да не конвергира ни према бошњачким, ни према хрватским политичким блоковима. Истовремено је била прича да СзП конвергира према бошњачким, а СНСД према хрватским. Мислим да то није тачно. Ипак је Додик направио добру стратешку процјену јер никад не смијете да имате два фактора који су против вас, и хрватски и бошњачки.

Мислим да Додикови контакти са Човићем нису били резултат попуштања Хрватима, него чување суверенитета српске политике. Ако дозволите да Бошњаци потпуно почисте хрватске факторе, сљедећи сте ви. То је сурови прагматизам који многи ни мало не разумију, али су спремни да га медијски сатанизију. Дакле, РС треба да његује што боље односе са Бошњацима и Хрватима. Када је то немогуће онда не смије да отвара два фронта.

На који начин ће Уједињена Српска ући у нову Владу РС?

Увијек говоримо о концепту, увијек смо правили приче о националној политици и политици економског развоја и младима. То је свето тројство УС. Као што знате, након двије године причања о репрезентацији РС и десет српских самураја, дошли смо у позицију да то реализујемо у Сарајеву и на то сам веома поносан. Такође знате да је главно питање одласка младих. Сем неколико младих људи из позиције или опозиције који су били лични бљесак, ми смо једини огроман број младих прогурали у политици и дали им функције. Нисмо гурали једног човека да буде лидер, него смо правили структуру младих.

И наравно да у тиму за развој, који смо први направили, имамо у фокусу развој РС. Тај концепт нас мотивише да дамо допринос као што смо дали у Бањалуци када смо улазили у градску власт. Хоћемо исти тај допринос, мјерљив и видљив, да дамо у Влади РС и у Савјету министара БиХ.