Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да би младима у Републици Српској требало омогућити да активно учествују у креирању политике, а не да буду извршиоци или искориштени у политичке сврхе.

Стевандић је оцијенио да су млади данас стављени на маргине политичког друштва, те да су разлози лоша системска рјешења, али и то што омладинске организације не показују веће интересовање за укључивање, а на тај начин и за одлучивање.

Прије почетка панел дискусије “Допринос младих очувању мира” у Бањалуци, Стевандић је рекао Срни да је циљ панела да се младима омогући да се боре за своје мјесто у друштву, као и за шансу да добију позиције које им њихово знање, воља и енергија омогућавају.

“Требало би направити реалну слику о томе шта ми то можемо понудити младима и колико смо у могућности да прихватимо њихово укључивање у политички живот, а не остављати их на маргинама или понижавати их ангажујући их само на лијепљењу плаката”, додао је Стевандић.

Он је навео да ће у оквиру дискусије бити разматран положај младих у Републици Српској и БиХ, са освртом на могућност злоупотребе младих у политичке сврхе.

“Потребно је да прецизирамо мјесто младих у друштву, јер то би сигурно било од помоћи за њих, али и за Републику Српску”, рекао је Стевандић.

Дискусију, на којој jе, осим Стевандића, говорила  члан Клуба српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ Јелена Кунић, организује Актив младих Уједињене Српске поводом Међународног дана младих – 12. августа.