Протеклих дана сам разговарао и слушао коментаре младих људи, из свих дијелова Републике, на прекидање сједница Народне скупштине и веома ми је драго да су многи од њих свјесни шта представља та институција и шта значе покушаји да се прекине њено дјеловање.

Због тога дајем себи за право да подсјетим све народне посланике, а нарочито представнике опозиције да је Народна скупштина једна од најзначајнијих државотвнорних институција Републике.

Народна скупштина мора бити мјесто у којем ће се креирати политике и закони очувања институција Републике и унапређења њене унутрашње организације, већег степена ефикасности и остваривања интереса на нивоу заједничких институција.

Да Народна скупштина опстане и у најтежем времену по цјелокупан српски народ и све остале народе који су живјели и живе у Српској и који воле Српску, живот су дали најбољи синове и кћери Републике. Прије 25 година, када су неки други вјетрови хтјели да сруше и укину Народну скупштину, младост Републике Српске је стала и одбранила овај свјетионик цивилизације и демократије сваког друштва.

Данас, институцију Народне скупштине, ми млади нараштаји у новом вијеку, морамо чувати са истом енергијом и снагом као и они прије нас. Као што су они прије 25 година били уједињени у ставу да се Српска и њене институције морају очувати слогом и саборношћу, тако и ми данас морамо бити уједињени и позивати на
слогу и саборност.

Да би се у Народној скупштини могле спроводити политике за које се залажете морате имати добар изборни резултат, а опозиција то нема. То је основно начело демократије.

Политичка фрустрација због слабог изборног резултата је разумљива и њу има свака политичка опција која се налази у опозицији, од Венецуеле до Италије. Међутим, покушаји изазивања сукоба, прављење инцидената и прекидање рада представничког тијела народа нису разумљиви и нису чин некога ко поштује институције своје државе.

Институције се поштују тако што се дјелује у њима у складу са цивилизованим дијалогом и тако што се на демократске и правне начине указује на евентуалне неправилности у њима. Када дођу избори, грађани ће својим гласом на најбољи могући начин процијенити да ли је ваше залагање у скупштини било исправно.

Опструисање рада скупштине не води само у немогућност њеног рада, него води у могућу анархију у којој се институције урушавају, а рађају се нове. У том тренутку постаје упитан и сам живот Републике. Постаје упитно и само њено постојање, јер се покушава уништити њена правна душа, а то је свакако Народна скупштина Републике Српске.

Млади Српске, баш као и прије 25 година наши претходници, биће први који ће стати у одбрану њених институција.

Ми имамо једну идеју водиљу, а она гласи баш као и име наше странке „уједињена Српска“. Желимо да говоримо, слушамо и разговарамо са свима, желимо да јачамо наше институције, желимо да очувамо и оснажимо Републику, желимо уједињење свих оних који сматрају да Републику требамо заједно и сложно градити и чувати је од било каквих напада…

У складу са тим, позивам и народне посланике да се тако понашају и да чувају институције Републике, јер тако чувају и насљеђе које смо добити од предака, тако чувају и саму Републику Српску!

Предсједник Актива младих Уједињене Српске
Миле Аљетић