У пуној сали Центра за културу у Дервенти у недјељу, 13.05.2018. године, одржана је Јавна трибина “Куда иде Република Српска” коју је организовао Општински одбор Уједињене Српске Дервента.

На трибини су говорили предсједник Уједињене Српске др Ненад Стевандић, потпредсједница Уједињене Српске мр Наталија Тривић, предсједница Актива жена Уједињене Српске мр Мирела Кајкут Зељковић, генерални секретар Уједињене Српске мр Невен Станић, потпредсједник Уједињене Српске Ненад Шабић, те предсједник Општибнског одбора УС Дервента Станиша Микеревић.

Говорећи о актуелној ситуацији у Републици Српској, Стевандић је истакао да се Република Српска мора зашитити од прилива миграната јер касније неће моћи сама да ријеши тај проблем.

“То није проблем Републике Српске. Она га није стварала. Српска није богата и велика да то рјешава, она мора да се изопшти из тог проблема” рекао је Стевандић додајући да би Федерација БиХ требало да поступи исто као Република Српска.

Предсједник Уједињене Српске рекао је и да пред Републиком Српском стоје два пута – пут међусобних сукоба, урушавање властитих институција, прављење великих подјела са неизвјесним крајем, али и пут јачања институција које ће рјешавати проблеме.