Уједињена Српска покренуће иницијативу за измјену Породичног закона Републике Српске која се односи на статусно одређење шта је то самохрани родитељ, најавила је данас потпредсједник те странке Наталија Тривић.
“Према садашњем закону, самохрани родитељ је онај родитељ чији је партнер преминуо или је непознат. Када један од родитеља не извршава обавезу плаћања алиментације, долази се у ситуацију да дјеца не могу остваривати предвиђене бенефите”, рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, те бенефиције се односе на уписе у вртиће, средње школе, те добијање одређених стипендија.

Тривићева је подсјетила и на Кривични законик Српске који одеђује и казнене мјере за родитеље који не плаћају алиментацију. Према њеним ријечима, то је зачарани круг, односно економско насиље над родитељима који су добили старатељство над дјецом.

“У великом проценту имамо неизвршење тих судских пресуда и морамо наћи модел, да ли је то у виду алиментационог фонда или неки други метод и модел којим се морају поштовати пресуде о плаћању алиментације”, навела је Тривићева.

Потпредсједник Уједињене Српске Ранкица Панић, говорећи о женском предузетништву, навела је да још има предрасуда о женама предузетницама, као и да је мушкарцима предузетницима и даље лакше да дођу до средстава или информација неопходних за покретање бизниса.

Она је навела податке према којима је у Српској у укупном броју привредних субјеката око трећина жена предузетника, а да у укупном броју запослених жене чине 40 одсто.

Панићева је додала да је женско предузетништво битна грана економског раста, јер директно утиче на стварање нове вриједности, као и да су жене велики неискориштени привредни потенцијал које тешко прихватају предузетништво јер оно са собом носи ризик и неизвјесност.

Предсједница Актива жена Уједињене Српске Мирела Кајкут Зељковић најавила је да ће странка ускоро изаћи са приједлогом о доквалификацији жена у области IT сектора гдје је највећа потражња на тржишту рада што је посебно битно за мајке јер се може радити и од куће. (Срна)