Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да би требало пописати проблеме са којима се суочавају националне мањине да би се сагледале могућности за њихово рјешавање.

Стевандић је на конференцији “Положај и перспектива националних мањина у Републици Српској”, коју је организовао у просторијама Народне скупштине РС, рекао да је на овом скупу наведена већина проблема са којима се суочавају националне мањине, те навео примјер да ромска дјеца нису уписана у матичне књиге, те да неке локалне заједице издвајају средства за националне мањине, а неке не издвајају.

Према његовим ријечима, конференција би требало да демонстрира отвореност Српске и настојања да националне мањине осјећају да припадају друштву које граде, држави, ентитету.

“Отварање Народне скупштине, као највишег законодавног тијела у Српској, за националне мањине треба да представља добар правац демократског развоја, поштивања и суживота”, рекао је Стевандић новинарима.

Предсједник Савјета националних мањина при Народној скупшини Републике Српске Весна Темелкоска Вуковић рекла је да би у Устав Српске требало да уђу “националне мањине”, јер је сада уставна одредница “остали”, те истакла да за то постоји подршка свих посланичких клубова.

Она је указала и на потребу да се уставно дефинишу они који желе да се изјашњавају као неопредијељени.

Предсједник бањалучког Удружења Рома “Весели Бријег” Месуд Мујкић каже да је један од највећих проблема ове популације спада то што велики број Рома није уписан у матичне књиге, те је изнио претпоставку да се са тим сусреће око 100.000 Рома у БиХ.

Он је рекао да је незапосленост велики проблем Рома у Бањалуци, посебно ромске омладине.

Предсједник Удружења Аустријанаца у Републици Српској Златко Бендер говорио је могућностима да се посредством националних мањина оствари привредна сарадња са матичним државама, конкретно са Аустријом.

Конференцији су присуствовали представници Савеза националних мањина РС, удружења Словенаца, Мађара, Украјинаца, Македонаца, Омбудсмен за људска права проф.др Љубинко Митровић, потпредсједница НСРС Жељка Стојичић и предсједница Савјета за националне мањине Уједињене Српске Ема Ћехајић.