Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Обавјештајно-безбједносан агенција БиХ без контроле и у потпуној власти СДА, као ратни АИД.

Раде шта хоће, забрањују сваком српском пријатељу да дође, али зато са српским министрима у Савјету министара и чланом Предсједништва /Младеном Иванићем/ позивају сваког српског непријатеља, па онда ми из Републике Српске морамо да реагујемо, као што је предсједник Додик реаговао и спријечио долазак /тзв. министра иностраних послова самопроглашеног Косова/ Беџета Пацолија – рекао је Стевандић у Дневнику 1 наше телевизије.

Он сматра да би било добро да је Иванић реаговао у случају забране уласка руском писцу Захару Прилепину у БиХ и да му је омогућен долазак.

Стевандић је рекао да је позив Пацолију за учешће на неформалном министарском састанку у Бањалуци показао да су министри и члан Предсједништва БиХ из СзП хтјели да се додворе међународним факторима који подржавају признање самопроглашеног Косова.

– Када смо ми у Републици Српској реаговали, они су покушали да се “оперу” износећи гнусне лажи које вријеђају интелигенцију грађана и институције Српске и Србије – навео је он.

Говорећи о прислушкивању званичника Српске и Србије, Стевандић је рекао да је документе, које је анонимно добио, упутио у НСРС и о томе обавијестио министре из СзП и српског члана Предсједништва БиХ, али да се они нису огласили.

– Они све знају и свјесно крију, иако су документи у њиховом посједу. Тиме су прекршили закон, јер нису спровели никакву истрагу и никога нису смијенили – истакао је он.

Стевандић је закључио да су ови догађаји показали ко се за шта залаже у Републици Српској.