У случају страдања Давида Драгичевића политизација је несумњива, рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник НС РС гостујућу у емисији “1 на 1” на АТВ-у.

“Политизација је несумњива. Све што човјек каже може бити погрешно протумачено. И са пуно опреза сви говоре и са пуно емпатије и уз пуно намјера да кажу изражавање саучешћа породици, сви теже да се пронађе истина. Ниједан позициони и опозициони политичар није учествовао у тој трагедији и не би требали да се дијеле око тога. Тужилаштво је донијело квалификацију са којом су сви сагласни и сада је вријеме да њих пустимо да раде свој посао. Ехо тога је потресао и емоције и политичку ситуацију. Свако је покушао да трази нешто своје. Из ФБиХ су покушали некој братство и јединство, покушали су напад на институције. Нермин Никшић је тражио укидање полиције, СДП је послије тога масовно долазио на скуп и позивао своје чланове из Федерације. Опозиција није имала могучност да сама организује неке масовније скупове, а то су били већи скупови и ова је то искористила да своју енергију упумпа преко тих скупова”, рекао је Стевандић за АТВ.

Он каже да нема никог ко не жели да се сазна истина око тог случаја, али да то није било на Народној скупштини да истражије. Поручује да је опозиција преко Анкетног одбра хтјела да се обрачуна са политикама Владе РС са којим се не слаже.

“Нема никог нормалног, а таквих је 99 одсто људи које не тежи томе да се пронађе шта је истина и да се задовољи правда на законит начин, дакле одлуком тужилаштава и судова. Ту одлуку није могла да преузме Народна скупштина. Притисак који је био на НС је разумљив, али не може се тражити да НС каже шта је а шта није убиство. Ми нистмо ни вјештаци ни судије ни тужиоци. Анкетни одбор је у свој извјештај ставио све оно што опозиција жели да замјери властима у РС, што нема никакве везе и што није узрок никакве трагедије. Анкетни одбор је кроз то провлачио своју критику према РТРС-у, а не можете кроз тај случај који је добио велику пажњу јавности и који је страшна трагедија и који производи много патње али и много емоција које не могу да се контролишу, ту ставити свој рат са министром Лукачем, своју перцепцију РТРС-а”, рекао је Стевандић.

Поручује да има потпуно повјерење у институције Српске, а да су српски представници у Сарајеву одлучили да дозволе да неко други одлучује о нашој судбини, почевши о полицијим, мигранти, еуроатланским интеграција и свему осталом о чему би сами требали да доносимо одлуке.

Каже да се политика Милорада Додика уклопила у концепт у којем тежимо самосталности, а савезници су нам Русија и Србија.

Истича да је подршка кандидатима СНСД-а коју пружа Уједињена Српска, подршка управо том концепту самосталног вођења своје политике.

То што је на листи СНСД-а каже није чудно каже није “битно како како се листа зове већ који концепт представља”.