Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је на конференцији за новинаре одржаној 09.04.2018. године у Бањалуци да су народи и националне мањине богатство Републике Српске, који у овом ентитету живе и несметано остварују своја права.

Стевандић је на конференцији за новинаре на којој је представљен Савјет за националне мањине те странке рекао да Уједињена Српска жели да да пуни допринос промоцији и афирмацији тог богатства различитости и уважавања различитих религија, култура и традиција.

“Желимо на овај начин да дамо пуни допринос афирмицији демократских вриједности Српске и поносан сам што смо ентитет који је отворен, уважава и подржава различитости”, рекао је Стевандић.

Предсједник Савјета Ема Ћехајић рекла је да је у оквиру тог страначког тијела формирано више одбора за националне мањине с циљем да их у наредном периоду у Бањалуци буде 12.

Она је навела да је циљ и да Уједињена Српска формира минимално 25 оваквих општинских одбора у Републици Српској.

“Циљ су развој културе и његовање различитих етничких традиција и историјских насљеђа свих народа и народности у Српској. Заједничким снагама ћемо се у оквиру Уједињене Српске борити за нека своја права и циљеве”, рекла је Ћехајићева.

Предсједник одбора Рома у оквиру Савјета Месуд Мујкић рекао је да је у Бањалуци некада живјело око 2.500 Рома, а сада далеко мање, због чега ће радити на томе да се они у што већем броју врате из иностранства у тај град.