Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да у Републици Српској неће бити изведена никакава војна вјежба која није усаглашена са предсједником Републике, премијером и предсједником Народне скупштине РС.

Коментаришући тврдње српског члана Предсједништва Бих Младена Иванића да је на Мањачи предвиђена војна вјежба са Националном гардом Охаја из Мериленда, Стевандић је нагласио да је Народна скупштина РС усвојила декларацију о војној неутралности.

“Морамо да подсјетимо Иванића да је Мериленд у САД, односно у НАТО земљи, те да он мора ван медија да разговара са предсједницима Републике, Владе и Скупштине о евентуалним војним вјежбама”, рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да су медијска расправа и Иванићеви иступи о овом питања крајње непримјерени.

Стевандић је напоменуо да потписивање споразума о коалиционој сарадњи СНСД-а, ДНС-а и СП било у духу договора који је Уједињена Српска постигла са СНСД-ом, те да је то побједа “репрезентације” Републике Српске у Сарајеву.

Члан Предсједништва Уједињене Српске Александар Ђекић истакао је да је Савјет за безбједност ове странке провео анализу политичких сукоба у Републици Српској, те појаву све учесталијих позива на насиље.

“Дошли смо до податка да расте број злоупотреба догађаја, чак и оних најтрагичнијих, у сврху позива на генерисање насиља, али и политичких сукоба. Истраживања су показала да је број оружаних инцидената у Сарајеву шест пута већи него у Бањалуци, али да су такви инциденти три пута више медијски експлоатисани на подручју Републике Српске”, објаснио је Ђекић.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић најавио је да ће ова странка организовати двије конвенције у наредних мјесец и по дана на којима ће бити представљени кандидати на листама ове странке за предстојеће изборе.