Уједињена Српска (УС) и ја нисмо пришли никоме. Неки други су пришли и прелетјели, рекао је у интервјуу за “Независне” Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

“Ако прилазе из искрених намјера јер су схватили да је то једина могућност да дају допринос, то је у реду. А ако прилазе из неких ниских намјера или трговачких побуда, онда је то друга прича”, рекао је Стевандић.

НН: Нову власт у РС подржаће двије трећине посланика. Колико је то добро или лоше и на чему ће Уједињена Српска инсистирати?

СТЕВАНДИЋ: На свему ономе што смо причали и апострофирали као проблем нашег друштва у Републици Српској, а то је боља економска политика, запошљавање у реалном сектору. Видјели смо да су Милорад Додик и Жељка Цвијановић већ били са Сашом Тривићем и послодавцима, и то је већ добар знак који показује да то неће бити мртво слово на папиру или разлог за хватање позиција, него одговорност да се ухватимо у коштац с одласком младих, фокусирањем на привредне активности на вишем нивоу, више запошљавања у реалном сектору и мање политичког руковођења. Оно што је за нас било веома важно је да имамо релакс у односима српско – српски представници Босна и Херцеговина – Република Српска и сад напокон имамо исту репрезентацију. Биће нам много лакше, али то не значи да ћемо радити боље. То што ће нам бити лакше, треба да буде додатни мотив да радимо још боље да бисмо направили бенефит.

НН: Шта је власт до сада спречавало да ради брже, боље? Исто је била стабилна.

СТЕВАНДИЋ: Није била стабилна. Имала је блокада, покушаја рушења скупштинске већине, блокада из Сарајева да се сломи фискална стабилност и није јој било лако. Мислим да је побједа Жељке Цвијановић, једна врста побједе за тај рад.

НН: Вјерујете ли да ће ова већина опстати и у наредне четири године с обзиром на превирања и у ДНС-у и у НДП-у?

СТЕВАНДИЋ: Није то коначан број посланика. Нико не треба да буде у позицији да уцјењује Владу РС па да се именују разни директори какви су били раније, типа “Жељезница РС”.

НН: Мислите да директор “Жељезница РС” није радио добро?

СТЕВАНДИЋ: Наравно да није.

НН: Зашто онда није смијењен раније?

СТЕВАНДИЋ: Можда зато што је то било условљено том врстом скупштинске већине. Ми нисмо у томе учествовали и зато имамо право да кажемо да се залажемо за концепт да нико не треба да уцјењује Владу РС да би политички намиривао своје директоре. То је било велико оптерећење Влади Жељке Цвијановић.

НН: Ви сте били један од најјачих критичара власти. Шта Вас је подстакнуло да приђете блоку који предводи СНСД?

СТЕВАНДИЋ: Нисам пришао ниједном блоку. Формирао сам партију која има концепт у националном смислу, потпуно сагласан с оним што је Додик (Милорад Додик, предсједник СНСД-а) радио посљедњих шест година. Нисмо никоме пришли, нисмо прелетачи. Витални, национални и економски правци су били ти који су нас оснажили и дали нам могућност да преговарамо с онима који се с нама слажу. На том концепту смо побиједили и побиједили су Додик и Цвијановићева. Нисмо пришли никоме, неки други су пришли и прелетјели. Ми смо људи који се нисмо слагали са структуром која се продала за неколико функција у Сарајеву. Оно што сам рекао 2015. године да ће СДС нестати ради полтронисања међународној заједници и Бакиру Изетбеговићу и његовим факторима и да ће то бити скупо плаћено, сад се остварује.

НН: Каква је судбина СДС-а?

СТЕВАНДИЋ: Када изгубите националну идеологију, растјерате људе који могу бити нека врста авангарде, нека алтернатива систему, немате шта очекивати. Зато Уједињена Српска расте, зато што има људе који имају сјајне резултате и имамо националну идеологију. Када имате људе, организацију и идеологију, имате и резултат. Са друге стране, можете имати милионе, подршку међународне заједнице итд., а изгубите националну идеологију, вас ће све мањи број људи подржавати.

НН: Ни у ДНС-у не мирују. Та странка је била један од највећих критичара Уједињене Српске. Како гледате на стање у тој странци?

СТЕВАНДИЋ: Тачно је. Били су највећи критичари, али зато УС никада није рекла ниједну ружну ријеч ни о Чубриловићу (Недељко Чубриловић, донедавно замјеник предсједника ДНС-а) ни о Марку Павићу (лидер ДНС-а). Његовала је пристојне односе и избјегли смо све замке да се свађамо. Исто тако данас нећемо да се понашамо према неким другим партнерима који су дошли било из Добоја или НДП-а, као што се дио ДНС-а понашао. Мислим да је добро то што Владу више нико не може да уцјењује.

НН: Колико је добар тај толики прилазак људи?

СТЕВАНДИЋ: Не знам. Ми смо остварили своје идеолошке, политичке и националне циљеве. Никоме пришли нисмо. Ако прилазе из искрених намјера јер су схватили да је то једина могућност да дају допринос, то је у реду, а ако прилазе из неких ниских намјера или трговачких побуда, онда је то друга прича.

НН: Недавно су били разговори унутар владајуће већине. Имате ли нешто на чему инсистирате?

СТЕВАНДИЋ: Имамо концепт који се темељи на томе да желимо да дамо допринос у оним ресорима гдје имамо најбоље људе и гдје хоћемо да покажемо да ћемо дати добре резултате, а не да удомљавамо своје партијске људе или нечијим сујетама или кумствима прљамо политички амбијент. Споразум између СНСД-а и нас се темељио на концепту, а никад на трговини, и зато смо били један од најискренијих партнера у кампањи, а бићемо и у будућој влади.

НН: Да ли је договорена нека конкретна расподјела?

СТЕВАНДИЋ: Заиста није. Нисмо ништа договорили и то тек треба да почне.

НН: Ви ћете у Сарајево. Шта очекујете?

СТЕВАНДИЋ: Наша је велика побједа што је капацитет са шесет порастао на девет, а оних осталих пет сигурно нису неко ко може да буде репер расположења и представљања Републике Српске.

НН: Да ли то значи да их унапријед одбацујете?

СТЕВАНДИЋ: Не. Штавише, и они најкривљи имају прилику за искупљење, само не треба да имају прилику да руководе.

НН: Вјерујете ли у искупљење у политици?

СТЕВАНДИЋ: Вјерујем да људи могу да се искупе, само им не треба дати да поново руководе.

Били смо највише нападани

НН: Јесте ли задовољни резултатима октобарских избора?

СТАВАНДИЋ: УС је била једна од најтаргетиранијих партија у предизборној кампањи. Све опозиционе партије, покрети па чак и позиционе партије су веома ружно били расположени према нама. Велики број медија тенденциозно је објављивао да не прелазимо цензус, али смо побиједили зато што имамо програм, идеологију и организацију и то је помогло мени да будем лидер и странци да се конституише. Побједу тог концепта уједињења, репрезентације Републике Српске сматрам својом личном побједом.