Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник странке Уједињена Српска Ненад Стевандић, рекао је, у емисији Актуелни разговор наше телевизије, да су представници Савеза за промјене у Сарајеву одговорни страним центрима и амбасадама, а не Републици Српској.

– Зарад очувања позиција на нивоу БиХ, на које су изабрани у комбинаторици са Бакиром Изетбеговићем, трудили су да то наплате слабљењем Републике Српске – истакао је Стевандић.

Стевандић је рекао да развој Републике Српске успоравају сталне блокаде из заједничких институција БиХ, усмјерене на урушавање Српске.

– Оспорено је 740 милиона КМ за пројекте у Републици Српској. Нема позитивног примјера подршке Српској, јер је њихов циљ њена финансијска дестабилизација – истакао је он.

Стевандић је нагласио да је Српска тај изазов успјешно превазишла, што представља кључни аргумент за тврдњу да је Влада Српске сачувала финансијску стабилност.

– Премијерка Жељка Цвијановић је поднијела највећи терет тога и зато доживјела разне врсте сатанизације. Није поштено да она буде кажњена, јер треба да буде награђена. Поштено је да буду кажњени они који су имали лоше резултате – сматра Стевандић.

Он је навео да развој успорава и превелик број запослених на нивоу БиХ, те да је пропорционално буџетима, број прекомјерно запослених знатно израженији у заједничким органима БиХ, него у Републици Српској.

– Број запослених је 24.000, као у бившој Југославији када је премијер био Анте Марковић. Не може толика администрација да буде развојна. Она ће појести буџет и биће деструкција. Сталним запошљавањем и гомилањем непотребних институција у Савјету министара се црпе и буџети ентитета, јер се прво плаћа њихов рад, па онда шта остане ентитетима – рекао је Стевандић.

Говорећи о кандидатури на општим изборима у октобру, Стевандић је рекао да је одлука о изласку на изборе за Парламентарну скупштину БиХ на листи СНСД-а, донесена на основу опредјељења да Српска мора да има представнике на нивоу БиХ који ће служити њеним, а не туђим интересима.

– Хоћу да помогнем Влади Републике Српске и обезбиједим јој залеђину да нормално ради и развија Српску, тако што ћемо у Сарајеву промијенити гарнитуру која је служила туђим интересима и поставити оне који ће служити Републици Српској, а коректно сарађивати са свима из ФБиХ. Поносан сам што се сматрам једим од најјачих који ће да бране позицију Српске у Сарајеву, као колеге у СНСД-у, попут Сташе Кошарца, које су показале ко су и какву политику заступају – истакао је он.

Стевандић је рекао да у Српској постоје два концепта- један Савеза за промјене који, како је рекао, испуњава жеље Бакира Изетбеговића и међународних центара моћи и учествује у стварању геополитичке структуре у којој Република Српска неће моћи да одлучује о својој судбини и други који заступа предсједник Српске Милорад Додик.

– Додик заступа концепт самосталности, очувања субјективитета Републике Српске и борбе за боље сутра. То исто ради и Жељка Цвијановић, која је највише труда уложила у очување финансијске стабилности Српске. Њих двоје су избор Уједињене Српске – закључио је Стевандић.

Погледајте шта је Стевандић рекао још о повратку младих високообразованих кадрова у Републику Српску, стању у области здравства, ратној прошлости…