У Културном центру Бански двор јуче је, поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом, отворена изложба фотографија “Најљепша земља”, у организацији потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића и Центра руског географског друштва у Србији.

Стевандић је изјавио да је ова изложба посвећена љепоти и да су на њој представљени радови финалиста и побједника Другог сверуског фото-конкурса “Најљепша земља”. Он је додао да Руско географско друштво промовише културу, заједништво и сарадњу и да је једна од највећих невладиних организација у Русији са највећом збирком фотографија на свијету.

Представник Центра руског географског друштва у Србији проф. др Мирољуб Милинчић рекао је да је руски фото-конкурс “Најљепша земља” медијски пројекат широких размјера посвећен очувању изворне природе Русије и његовању брижљивог односа према животној средини, посредством умјетничких фотографија.

Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. године организује се једном годишње. На конкурсу је 2016. године учествовало 23.000 руских и страних фотографа који су послали око 110.000 снимака.

Фотографије су разматране у номинацијама: “Народи Русије”, “Свијет у нашим рукама”, “Најљепша земља”, “Пејзаж”, “Животиње”, “Птице”, “Макросвијет”, “Подводни свијет”, “Црно-бијела природа”, “Млади фотограф”, “Насљеђе које нестаје”, “Исконска Русија”, “Индустријски пејзаж” и “Награда – симпатије публике”.

Радове учесника оцјењивали су предсједник Руског географског друштва Сергеј Шојгу, познати фотографи и ствараоци из области културе, фотограф очуване природе Сергеј Горшков, генерални директор Првог канала Константин Ернст, генерални директор Музеја Кремља Јелена Гагарина и режисер Тимур Бекмамбетов.

Отварању изложбе присуствовао је и други секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ г. Василиј Дулњев.