Градски одбор Уједињене Српске Бањалука упутиће иницијативу Градској управи да у Парк “Петар Кочић” буде враћена биста краљу Петру Првом Карађорђевићу Ослободиоцу, најавио је замјеник предсједника Градског одбора Уједињене Српске Маринко Драгишић.

Драгишић је данас рекао да ће то бити урађено поводом обиљежавања 21. новембра, када је Бањалука прије 100 година ослобођена од вишедеценијске аустроугарске окупације.

Он је подсјетио да је 21. новембра 1918. године батаљон 13. пука “Хајдук Вељко” српске војске побједоносно ушао у Бањалуку и донио слободу.

“С обзиром на то да у нашем граду постоји оригинална и аутентична биста краља Петра Ослободиоца направљена 1936. године, која се сада налази у фоајеу Народног позоришта Републике Српске, прави је тренутак и вријеме да буде враћена на мјесто које јој припада”, објаснио је Драгишић.

Он је додао да биста треба да буде свакодневно истакнута и видљива међу народом, будући да је краљ Петар прави примјер човјека из народа с којима је прошао сву голготу Првог свјетског рата.

“Очекујемо да ова иницијатива буде реализована, јер нема разлога и препрека да се то не деси”, оцијенио је Драгишић, који је и одборник у Скупштини града Бањалука.