Адвокат и посланик Уједињене Српске Милан Петковић изразио је наду да је Тужилаштво БиХ дошло до нових чињеница и доказа који ће бити довољни да у поновљеној истрази против пет особа у предмету “Добровољачка улица” буде подигнута оптужница и да сви који су одговорни за почињени ратни злочин изађу пред лице правде.
“Закони о кривичном поступку БиХ и Републике Српске су омогућили да уколико се дође до нових чињеница и доказа истрага буде поново отворена. Надам се да је Тужилаштво БиХ дошло до нових чињеница и доказа који ће бити довољни да буде подигнута оптужница”, рекао је Петковић Срни.

Према његовим ријечима, овај случај је прилика и да правосуђе на нивоу БиХ напокон покаже да је спремно да процесуира и одговорне за злочине над Србима у највећим предметима.

“Став српског народа у вези са радом Тужилаштва и Суда БиХ када је ријеч о српским жртвама није никакав мит. Чињеница је да ја најмање откривених и процесуираних злочина који су почињени над Србима, а с друге стране је највише Срба одговарало за ратне злочине. То није у реду и злочини треба да буду откривени без обзира на то ко их је починио и на којој страни су почињени”, оцијенио је Петковић.

Он очекује да ће напокон и српске жртве добити сатисфакцију, односно да ће њихове породице барем сазнати ко је извршио злочине.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да је наредило поновно отварање истраге против пет лица у предмету “Добровољачка улица”.

Овом одлуком ван снаге је стављена наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

Уставни суд БиХ је на сједници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић, мајке Здравка Томовића и сестре Обрада Гвозденовића који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године.

Припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године.

У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.