Народна скупштина Републике Српске је, у наставку друге редовне сједнице, за два дана рада, усвојила осам нацрта закона, један нацрт стратегије, један приједлог буџета комисије и један извјештај.

“Моје је мишљење је да је то веома мало имајући у виду да се расправљало о свамо два нацрта нових закона и чак шест измјена и допуна закона. Посебно је фрустрирајуће то што се о Нацрту закона о измјени Закона о привредним друштвима расправљало више од четири часа а радило се о измјени само једног члана који се односи на он-лајн регистрацију привредних друштава. Међутим, о томе се није ни расправљало већ се говорило о приватизацији, куповини, стечају и чему већ не. Већина посланика није дала ни један конструктиван приједлог, чак није ни покушала да га да. Да апсурд буде још већи, поменути Нацрт закона је усвојен а да нико од посланика није био против”, рекао је потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић на данашњој конференцији за новинаре.

Он је истакао да у скупштинским клупама сједе и посланици који имају потребу да кажу било шта и да о било чему дискутују.

“Имамо посланике који су још чланови драмске секције у школи па су то пренијели и у Народну скупштину, или нису никада били чланови драмске секције и дебатног клуба па то сада проживљавају. Ја сам велики присталица дебате и конструктивне расправе, али није у реду да се у Народној скупштини држе политички говори као у предизборној кампањи. Кампања је завршена, зна се ко је поражен на изборима и једноставно тога морају да буду свјесни”, истакао је Петковић.

Према његовом мишљењу, Пословник о раду НС РС је веома добар али је проблем његова злоупотреба, па тако поједини шефови клубова посланика Пословник злоупотребљавају и траже непотребне паузе како би онемогућили рад парламента.


“Сматрам да је задатак руководства Народне скупштине РС да обезбиједи правилну примјену Пословника. Као потпредсједник ћу се тог задатка што је могуће више придржавати јер сам по звању правник а по опредјељењу легалиста “, додао је Петковић.

Он је истакао да поједини посланици, који су први пут у мандату, не познају добро одредбе о Пословника што је потпуно разумљиво и може се толерисати.

“Међутим, јако је опасно и није добро за рад парламента Српске то што поједини посланици, прије свега они искусни, и те како злоупотребљавају Пословник и права на реплику, нетачан навод и повреду Пословника. Често се дешава да повреду Пословника користе за реплицирање и онда се то злоупотребљава. То доводи до ситуације да је парламент неефикасан и да грађани плаћају нерад посланика” каже Петковић и додаје да ће заговарати измјене Пословника како би била ограничена беспотребна парламентарна дискусија и пооштрене санкције за посланике који крше Пословник.

“Народна скупштина РС требало би да буде мјесто на којем се води конструктивна и аргументована расправа о тачкама дневног реда, са циљем да добијемо што квалитетније законе и акте који важе за све грађане. Посланици би требало да се припремају за дискусију а не да праве представе у скупштинској сали и нападају једни друге без икаквог смисла, јер грађани од тог њиховог политичког препуцавања немају никакве користи”, истакао је Петковић.