Адвокат Милан Петковић оцијенио је да је правно неосновано и нелогично покретање механизма за заштиту виталног националног интереса бошњачког народа за којим ће, највјероватније, посегнути Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске.
“У извјештају комисије која ће се бавити дешавањима у Сребреници и на сребреничком подручју и новом ‘пребројавању’ жртава могуће је да буде утврђен и већи и мањи број жртава. Не видим разлог због којег се неко плаши истине и да ће међународна комисија која ће радити непристрасно и без било чијег притиска утврдити број који неће одговарати истини. То може бити само порука да неко не жели да буде утврђена истина”, истакао је Петковић за Срну.

Он је нагласио да су закључци Народне скупштине Републике Српске који су донесени на посебној сједници, на којој је разматрана информација о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, усмјерени ка бољој будућности Српске и релаксацији односа међу народима у БиХ.

“Досадашња пракса је била да сви утврђујемо само жртве на једној страни, а да не буде сагледана комплетна слика и жртве свих народа. Формирање нове међународне комисије у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске, која ће се бавити утврђивањем потпуне истине о томе шта се тачно дешавало на подручју Сребренице и сребреничке регије од 1992. до 1995. године, омогућиће да буду утврђене све жртве тако да ћемо добити цјеловиту слику”, истакао је Петковић, који је био члан Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске.

Овим закључком Народне скупштине Републике Српске, нагласио је Петковић, нико не жели да умањи жртве било којег народа, нити жели да каже да се неки злочин није догодио, већ је циљ да буде утврђена правна и релевантна истина.

“Веома је важно да ће све оно што је утврђено као тачно или спорно у извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године бити укључено у нови извјештај који ће бити донесен”, рекао је Петковић.

Коментаришући став Стејт департмента да је Народна скупштина Републике Српске направила погрешан корак, Петковић је подсјетио да ова америчка институција, као и друге међународне институције и организације често пласирају информације које потичу од разних лобиста, прије свега, бошњачких.

“Када Стејт департмент добије комплетну слику и увјери се у све што је донијела Народна скупштина увјериће се да тежимо истини и само истини и ничему другом”, закључио је Петковић.

Народна скупштина Републике Српске је низом закључака одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Из Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске најавили су да ће на закључке уложити вето, а потпредсједавајући Вијећа народа Кемо Чамџија рекао је да ће у понедјељак, 20. августа, заузети став да ли је повријеђен витални национални интерес.

Амерички Стејт депертмент саопштио је да је Народна скупштина Републике Српске направила погрешан корак и да су “међународни судови закључили да се у Сребреници 1995. године догодио геноцид” и да су “покушаји да буде одбачен или измијењен извјештај о Сребреници дио ширих напора за ревидирање чињеница о прошлом рату, негирање историје и политизацију трагедије”.