Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић организовао је данас у Бањалуци конференцију “Млади у Републици Српској – проблеми и перспективе – одлазак, останак и повратак”. Циљ конференције је да се покрене дијалог и пронађу системска рјешења која ће допринијети останку младих у Републици Српској, али и повратку оних који су стекли знање и праксу у иностранству.

Обраћајући се присутнима, Стевандић је рекао да ће проблем одласка младих са ових простора сваке године бити већи и да Српска мора на вријеме да створи програме за превенцију одласка, те за останак и запошљавање младих.

“Млади треба да предложе рјешења и изврше позитивни притисак да би се Српска усмјерила у правцу њиховог интереса, а њихов интерес је наш интерес”, рекао је Стевандић.

Један од панелиста на конференцији Душан Комљеновић рекао је да се главни проблеми због којих млади одлазе огледају у томе да се млад човјек, када заврши студије, не може запослити.

Валентина Кецман, која је тренутно на докторским студијама дипломатије у Паризу, сматра да неопходно предузети одређене мјере како би се смањио број одлазака младих и обезбиједио добар амбијент у којем би млади жељели да остану. Она је истакла да је за тако нешто потребно створити добар привредни амбијент са бржом и јефтинијом производњом која ће омогућити стварања више прихода и радних мјеста. Кецманова је навела да је потребно и да се систем образовања усклади са тржиштем рада.

Александар Чичић, који је покренуо властити бизнис, агенцију за дигитални маркетинг са седам запослених, рекао је да Српска “предивно мјесто за живот, али да има ствари које не функункционишу”.

“Управо ми млади треба да мијењамо то што не функционише. Ми млади морамо изаћи у прве редове и да се изборимо и преузмемо тај систем и створимо за себе бољу будућност”, нагласио је Чичић.

О потреби да млади преузму одговорност и иницијативу у своје руке говорио је Невен Станић, који је звање магистра стекао на британском Универзитету Јорк, истакавши да је “нажалост једно од виђења стања и то да млади имају доста предрасуда, страха, док им у суштини треба само мало подстицаја да реализују своје идеје”.

На конференцији су учествовали и помоћник министра за омладину у Влади РС Бранка Малешевић, директор Филијале Бањалука у Заводу за запошљавање РС Младен Врећо, Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС, представници Привредне коморе РС, омладинских и студентских организација, ОЕБС-а, те удружења грађана.