Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација, Међународни дан младих први пут је обиљежен 12. августа 2000. године.

Замишљен је као прилика да се скрене пажња на проблеме, културна и правна питања младих широм свијета и у част овог дана, државне и омладинске организације, организују културне манифестације, панел дискусије, радионице, концерте и спортска такмичења.

Сваке године, по угледу и на друге празнике Уједињених нација, Међународни дан младих има другу тематику. Тако је, на примјер, 2010. године тема биа „Дијалог и међусобно разумјевање“, 2012. године „Партнерство са младима“, а ове године „Млади граде мир“.

Поводом Међународног дана младих, Актив младих Уједињене Српске организовао је тродневне активности које су укључивале панел дискусију, турнир у баскету и пројекцију филма.

Панел дискусија под називом „Допринос младих очувању мира“ одржана је 11.8.2017. године у Малој вијећници Банског двора и окупила је на једном мјесту младе представнике парламентарних странака из Републике Српске, невладиних и омладинских организација, као и велики број наших младих суграђана.

Након поздравног говора предсједника Актива младих Уједињене Српске Миле Аљетића који је био и модератор, уводну ријеч имао је др Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник Уједињене Српске и Јелена Кунић, савјетник предсједавајућег Дома народа у Парламенту Федерације БиХ (Kлуб српског народа).

Учешће у дискусији, поред младих представника парламентарних странака, узели су и представници невладиног сектора, затим представник Лабуристичке странке Фикрета Абдића, који је присутнима рекао да долази из мјеста и припада странци која разумије и поштује положај Републике Српске и да људи у Републици Српској морају знати да у том дијелу Федерације БиХ, одакле је и он, увијек имају пријатеље, колеге и сараднике.

Активни су били и студенти бањалучког Универзитета, који су својим дискусијама допринијели квалитету панела.

Аљетић је у закључној ријечи нагласио да ће Актив младих Уједињене Српске наставити да окупља младе представнике парламентарних странака из Републике Српске, да је неопходно да договарају заједничке правце дјеловања од значаја за Републику, али и заједничке правце дјеловања за побољшање квалитета живота и положаја младих у друштву, са чим су се присутни сагласили.
Млади Републике Српске су чврсто опредијељени за мир и међусобно јединство, као и за поштовање слова Дејтонског мировног споразума.

У суботу, 12.8.2017. године, реализована је друга по реду активност и то турнир у баскету на игралишту ОШ „Иво Андрић“, који је окупио 12 екипа.
Играло се у двије групе, свака екипе из групе са свим осталима међусобно и по двије најбоље екипе из обе групе ишле су у полуфинале. Свака од прве три пласиране екипе добила је дрес Уједињене Српске, пехар и захвалницу, а освајач турнира и новчану награду.


За недјељу 13.8.2017. године Актив младих је припремио пројекцију филма „Мандела – пут до слободе“.
Нелсон Мандела је 1993. године добио Нобелову награду за мир и то је један од главних мотива при избору овог филма за овогодишње обиљежавање Међународног дана младих.


Сва три догађаја су одлично медијски испраћена и учешће на догађајима је узело преко 200 младих.

Из Актива младих Уједињене Српске поручују да неће на овоме стати.
Уједињени млади, уједињена Српска, уједињена будућност!