Конститутивна сједница Представничког дома Парламента БиХ заказана је за четвртак, 06.12.2108. године. Предложеним дневним редом предвиђено је давање свечане изјаве посланика, а потом и избор предсједавајућег те првог и другог замјеника предсједавајућег Дома, иако није сасвим јасно ко ће чинити већину на државном нивоу.

Предсједник странке Уједињена Српска и новоизабрани посланик Ненад Стевандић, који је у Парламент БиХ, на основу споразума за Уједињене Српске и СНСД-а, ушао са СНСД-ове компензационе листе, сматра да парламентарна већина није спорна.

“Потпуно је јасно да СДА и СНСД имају по девет посланика, а ХДЗ БиХ пет посланика. Та већина није спорна. Спорно је колико СДА може издржати да је у једном дијелу власт, а на другом дијелу опозиција. Спорно је шта ће СДА да понуди партијама из ФБиХ да би у блоку са овом странком ушли у већину на нивоу БиХ”, каже Стевандић за Вијести.ба.

Он напомиње да је група нових посланика, коју чине представници СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске, стабилна и да максимално поштује координацију са РС. Очекују да им се можда придружи још неки посланик.

“Захваљујући огромном резултату, Милорад Додик наметнуо је да се без РС не може ништа радити. Ми ћемо сарађивати на добрим пројектима за БиХ. Рационално ћемо се договорити да чинимо све што је добро и за РС и за ФБиХ, а да оно о чему се не слажемо, једни другима не намећемо. То је најпоштенија понуда из РС”, наглашава Стевандић.

Наш саговорник истиче да у Представнички дом БиХ иде како би штитио и чувао леђа Милораду Додику, предсједавајућем Предсједништва БиХ, те како би штитио интересе РС.

“То је врло принципијелно од нас из РС, који смо се одазвали томе да не штитимо личне и партијске интересе, него да штитимо Дејтонски споразум, РС и мир у БиХ”, категоричан је Стевандић.

Стога, како наводи, његова улога као посланика у Парламенту БиХ неће бити спорна.

“Никада ништа нећемо започети на штету БиХ. Никада се нећемо трудити да направимо ситуацију да би се неко у БиХ посвађао. Фокус треба бити на ономе што нам је свима заједнички интерес – економија, развој реалног сектора, останак младих, све што је лишено националног, етничког и ентитетског калупа. Све оно што ми не можемо да прихватимо као РС, нећемо у томе да учествујемо, али исто тако заузврат нећемо наметати нешто што ФБиХ не може да прихвати”, појашњава Стевандић.

Према његовим ријечима, уколико поменути принципи буду разумно прихваћени у Сарајеву, те ако СДА пронађе компромис или донесе одлуку да у власти буде са или без партнера из Сарајева, за очекивати је “четири мирне године”.

“У случају да то не буде тако, те уколико не буде стабилности, за то неће бити крива РС”, закључује Стевандић.

(Вијести.ба)