У наредне четири године СНСД-ови посланици у Парламентарној скупштини БиХ неће радити против интереса Федерације БиХ, нити ће покушавати оспоравати права Бошњака, поручио је новоизабрани посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић.

Стевандић нам је рекао да је став предсједника СДС-а Вукоте Говедарице о формирању јединственог блока заправо резултат незрелости и незнања. Како каже, он такав став може разумјети само ако је Говедарица одлучио направити “тврду опозициону странку” из које је одлучио растјерати све људе који не размишљају као он.

“На нивоу БиХ то неће утицати на формирање патриотског блока јер тај блок већ има девет посланика, односно један мање од потребне гаранције за ентитетско гласање. У тој варијанти мислим да посланици СДС-а и ПДП-а не могу макар формално остати ван тога”, казао је Стевандић.

Истакао је да једноставно треба признати да је Милорад Додик однио велику побједу на овогодишњим изборима те да је успио одупријети се међународним, али и регионалним центрима моћи. Додао је да је Додик једини човјек с овог простора који је успио остварити значајну комуникацију с предсједником Русије Владимиром Путином.

“Чак и они који су га некада називали погрдним именима данас пузе пред њим. Ја сам човјек који је разумио шта Додик хоће да направи од РС-а и зато сам му у вријеме када су га нападали са свих страна пружио подршку. Говедарица нема шансу да израсте у лидера и то је чињеница. На то гледам с дозом носталгије јер сам и ја своје почетке направио у СДС-у”, казао је Стевандић.

У наредном периоду, како каже, Срби неће оспоравати Бошњацима оно што су Бошњаци оспоравали Србима и том политиком водит ће се у наредном периоду и новоизабрани члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

“Он је послао такву поруку, али је остао и досљедан чврстој политици да РС више неће дозволити инструментализацију подјеле Срба у институцијама БиХ. Ако то буде добро схваћено, мислим да би БиХ могла бити мирна у наредних осам година. У том периоду требало би да једни другима помажемо, а не да одмажемо. Кључно је да то разумију људи из СДА који су РС таргетирали као реметилачки фактор. Једноставно, немојте нас укидати па се нећемо отцјепљивати. То је цијена економског развоја и помирења. Ту димензију Милорада Додика ви у Федерацији БиХ треба боље да разумијете”, рекао је Стевандић.

Стевандића смо питали и колико грађани БиХ могу извући користи од различитости политичких лидера у БиХ. Односно, могу ли Додикови контакти у службеној Москви донијети нешто добро свим грађанима БиХ.

“Водићемо се тим да ко год има добре односе с неким треба их користити у сврху мира и развоја. Бакир Изетбеговић има добре односе с предсједником Турске Ердоганом, Додик је у добрим односима с Вучићем, Ердоган с Путином и тако даље. Основни проблем, колико год вама у ФБиХ то звучало немогуће, је потајна нада да ће једног дана доћи Срби који ће пристати на уступке, а на штету РС-а. Не, то се више никада неће десити. Посљедњи пут је то било у овом мандату са Савезом за промјене. Политичари из Савеза за промјене радили су за аплауз партнера из ФБиХ и та је етапа завршена. Ми у РС-у смо изгубили четири године у тој етапи сукоба, а и ви у ФБиХ сте изгубили с нама. Ништа се ФБиХ није окористила од нашег међусобног обрачуна, исто као што се ми сутра не требамо сврставати на неке стране у ФБиХ”, казао је Стевандић.

Позвао је политичке странке у ФБиХ да нађу неки заједнички садржилац, односно интерес око којег ће се окупити, јер ће се народ сигурно на наредним изборима више посветити бирању квалитета. Како каже, на сличан начин окупиле су се политичке странке из РС-а па данас чак и највећи опоненти попут Драгана Чавића умилно говоре о Додику.

Стевандића смо питали да ли вјерује како се у овом мандату по страни може оставити прошлост с обзиром на то да су и Бошњаци и Срби и Хрвати, али и Остали незадовољни стањем у БиХ. Односно, да млади одлазе из БиХ и да су сви бх. држављани незадовољни стањем у економији.

“Те теме из прошлости, што се тиче РС-а, увијек су биле изнуђене. Увијек је отцјепљење било реакција на укидање. Никада оно није било први потез, већ реактивни потез. То нас није могло довести у ситуацију да се снажније бавимо економијом. Подсјетићу вас да је РС када се градио Клинички центар у Тузли дигао руку међународним средствима. На другој страни, када је грађен Клинички центар у Бањој Луци нико у Сарајеву није желио дићи руку, већ смо морали узети кредит. Ми ћемо и сутра увијек дићи руку за све оно што буде добро за ФБиХ. Надамо се да ће једног дана тако бити и у другом смјеру. Сјетите се када је покварен апарат за радиотерапију на Клиничком центру у Сарајеву да је Клинички центар Бања Лука у року од сат времена позвао све пацијенте да се лијече у Бањој Луци”, рекао је Стевандић.

Klix.ba