Избори за Парламентарну скупштину БиХ су највећи проблем и изазов. Највеће српске подјеле од настанка Републике Српске продуковане су када се Савез за промјене са мањином српских гласова дочепао власти на нивоу БиХ, па затим искориштен као њихов индуктор и катализатор.

То у интервјуу за Српскаинфо каже предсједник Уједињене Српске и потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, одговарајући на питање због чега његова странка није изашла са самосталним листама за Представнички дом БиХ, умјесто заједничке листе са СНСД.

– У претходне четири године је посијано много зле крви међу Србима, на радост оних који Српску оспоравају и отворено мрзе, а на жалост и страх сваког нашег становника или дјетета који дијеле забринутост за судбину подијељене Републике Српске. Зато је овдје важан сваки глас. Ми смо одабрали да идемо са предсједником Републике, у тиму који на нивоу БиХ чине најјачи и најтврђи људи, који се неће моћи поткупити, застрашити или превести жедни преко воде, што је очит случај у протекле четири године – оцјењује Стевандић.

Ко ће бити кандидати Уједињене Српске за посланике у Представничком дому БиХ?

Кандидати су већ одабрани, а распоред би требало да се зна крајем маја. Наш циљ је да на нивоу БиХ имамо репрезентацију Републике Српске, која игра заједно као што партизановци и звјездаши играју за Србију, иако се у Београду сукобљавају на међусобном дербију. Кандидати су зато наши најизраслији, најобразованији и најморалнији људи, а распоред ће бити накнадно када се репрезентација Републике Српске буде слагала.

Да ли ћете Ви бити на компензационој листи или ћете ићи на директан мандат?

Још нисмо прецизирали позиције на заједничкој листи, али то је мање важно од концепта да та листа буде најјача и најквалитетнија и да њеном побједом нестане сукоба међу српским представницима, јер би се тако политика и одлучивање усаглашавали јединствено и заједничким сједницама и договорима предсједника Републике, члана Предсједништва, предсједника Народне скупшти Републике Српске, предсједника Владе Српске и предсједавајућег Савјета министара и других функционера са БиХ нивоа. То ће бити љековито и за оне у бошњачком естаблишменту који стално тража Србе који ће пристати на мање Републике Српске, а више БиХ, јер ће схватити да таквих више неће бии. Тиме ће цијела БиХ ући у фазу стабилности и договора. То стално објашњавам и многим међународним представницима од који неки упорно имају негативан став према Републици Српској.

Које позиције очекујете у власти РС, будући да је Милорад Додик изјавио да ће дио квота СНСД дати Уједињеној Српској?

Позиције које ми очекујемо у Републици Српској и БиХ су све које постоје, а ми имамо кадрове који могу да значајно боље раде од досадашњих. Наши људи су они који ништа нису покварили, никога нису преварили и ништа нису украли. Имамо огроман број сјајних и успјешних људи, посебно младих који су ту или су се вратили са престижних мјеста из САД, Енглеске, Брисела, Аустралије, у чему смо супериорни, а што је вјероватно разлог многих љубомора и покушаја дискредитација. Тешко се они који знају да су други бољи од њих одричу својих функције. То и јесте један од разлога одласка младих, као што би у супротном био разлог останка или повратка најбољих.

Званично сте партнер СНСД, али нисте ДНС-у и социјалистима. Како ће то да функционише?

Ми не сносимо одговорност за лоше ствари које су се дешавале у Републици Српској. Али, желимо понијети ону одговорност која говори да можемо боље и зато је логично да нисмо у истој јединици, али јесмо у истој војсци, да се фигуративно изразим. Са СНСД смо склопили споразум из одговорности у циљу завршетка подјела и за заједнички бољи концепт на нивоу БиХ и не бунимо се да ту буде било ко још, јер ми не уцјењујемо и нисмо сујетни. У Републици Српској имамо веома мало позиција јер нисмо дио коалиције на власти, али добро их обављамо. У Универзитетско клиничком центру РС, откад сам у управи, редовно се уплаћују доприности, који нису уплаћивани 48 мјесеци. За тих 48 мјесеци не могу да одговарам ја, али сам поносан што смо, откад се нешто питам, у буџет за пензионо и здравствено осигурање уплатили више од 25 милиона КМ, што је рекорд. Радимо и на томе да рјешавамо друге проблеме, опрему, дугове, листе чекања, едукацију. У задњих неколико мјесеци највећи хирушки асови, не само из Србије, оперишу код нас и пацијенти не иду далеко од куће и немају додатне трошкове. У Бечу, на престижној АКХ клиници, као и у Љубљани и Београду, стално су по два љекара на едукацији. Разлика се види гдје год Уједињена Српска добије шансу.

Да ли је још актуелна прича о патриотском блоку у РС и ко ће га чинити?

Патриотски блок није формализован, али је јасно ко му припада. Сви који у партијама, национално свјесним НВО или другим организацијама добро ослушкују и разумију политичке процесе и изазове који су пред Републико Српском су у патриотском блоку. Они који су ван тога и своје шансе виде у деструкцији и изношењу критика без понуде алтенатива, и даље су ослоњени на подршку политичког пробошњачког Сарајева, неких међународних фактора, припадајућих НВО које се финансирају ван РС. Није то тако компликовано разумјети и народ у Републици Српској то правилно и добро осјећа.

Како коментаришете смјене у Електропривреди Републике Српске?

Смјене у сваком јавном предузећу су знак одговорности оснивача и треба да су и чешће када су биланси лоши. Ту треба увести правила која се лако виде и табеларно прегледају и доноси процјена шта је боље. Није спорно да понекад постоје објективна оптерећења типа задужености или природних непогода, али то не смије бити вјечити и стални алиби за лоше пословање. Још да порадимо на моралу, па да људи и сами процијене да нису дорасли и да би неко боље од њих радио посао, па да се повуку. Било би нам још боље и конкуренција добрих кадрова би вукла напријед. Овако таворимо са вјечитим директорима и функционерима. Добро је да се Влада Републике Српске тргла по том питању.

Да ли постоји иједан разлог за негативне коментаре поводом недавне посјете руске делегације Сарајеву и Бањалуци?

Посјета треће особе по важности из Руске Федерација, госпође Валентине Матвијенко, за добронамјерне је одличан догађај и ставља нас на битну мапу, коју уважавају важне и велике земље. Међутим, хистерија из сарајевских политичких кругова и медија, било да је наручена или ствар културе и перцепције, је поражавајућа. Тим прије што госпођа Матвијенко није у Бањалуци изрекла ниједну ружну ријеч за било којег појединца, народ, партију, ентитет. Па, докле више та нетрепељивост и мржња, та некултура и простаклук? У Бањалуци су долазили и Кетрин Ештон, и папа, и министар спољих послова Израела Либерман и многи други, али оволико мржње ни близу није било. Можда зато што су србофобија и русофобија у тим усијаним главама нешто што им је исто, али у већој дози заједно. И то је разлог за бољу, јачу и тврђу репрезентацију РС и на домаћем терену и на нивоу БиХ. Да напоменем, у тиму Уједињене Српске тренутно имамо двије Валентине, обје су младе и образоване, једна је са домаћег терена, а једна се послије осам година вратила у Републику Српску. И експерти су за туризам, дипломатију и безбједност.