Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници 14. августа није начинила погрешан корак одбацујући постојећи Извјештај о Сребреници како то тумачи амерички Стејт дипартмент. Стејт дипартмент је то погрешно протумачио. Ово тврди Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Српске.
Гостујући у Вечерњим вијестима АТВ-а, Стевандић каже да мисли да би био ред да су САД прозвале оне који су имали задатак да као Влада РС саставе извјештај о страдању Срба у Сарајеву или да у оно што се дешавало у Сребреници укључи и српске жртве.

“То је један лицемјерни стереотип гдје се нама као народу и као Републици забрањује да своје властите жртве, жене и дјецу и оне који су масакрирани равноправно третирамо са другим жртвама. Разумио бих да смо ми већ усвојили неки други извјештај о Сребреници па да се о њему прича и да га неко доводи у питање. А ми то још нисмо ни урадили. Што каже адвокат Милан Петковић, можда се утврди да је било више страдалих. Коме се то не исплати и ко се то плаши утврђивања праве истине о Сребреници?”, каже Стевандић.

Он истиче да су сада Срби као народ прво потврдили да нисмо протекторат, показали једну врсту достојанства и народних посланика, и институција, и предсједника Републике и Владе и Народне скупштине РС.

“Учинили смо акт који никога не вријеђа. Ова хистерија сада која је адресирана из Сарајева према нама доказује да они још болују од србофобије и да код њих још владају увјерења да имају право да наш народ називају погрдним именима. Видјели смо наслове у сарајевској штампи гдје пише “Нацистичка Народна скупштина РС”. То су вријеђања на која би требало да реагује РАК. То су такве ружне и грубе ствари, а на сједници Народне скупштине РС није речена ниједна ружна ријеч ни о једном народу. Једноставно се захтијева утврђивање истине. Да видимо ми сад у тој хистерији коме смета утврђивање истине. Оно што су пропустили да примијете – ни у том Извјештају који смо ми ставили ван снаге, нигдје се није третирао термин геноцид. Према томе, не може тај Извјештај бити било коме повод за третирање ријечи или поступка геноцида јер то ни у томе извјештају нема”, напомиње Стевандић.

Он наглашава да Срби себи морају да признају да су се дигли, да су показали да се не боје.

“Раније су људи смјењивани и одлуке су наметане и сви су признали, од бившег предсједника Репубилке и предсједника Владе, да су то све чинили под великим притиском. Међутим, сада од међународне заједнице очекујем да смањи тон какав је до сада био према нама, јер сваком новом реакцијом показују једну врсту вријеђања српских жртава. Наша одлука није посвећена негирању туђих жртава већ да се оне реално поброје и да и српске жртве добију равноправан третман. Само потпуни нељуди могу да једном народу забране да има културу сјећања и пијетета за своје властите жртве. Ако имамо право и ако смо људи онда морамо да признамо себи да ми нисмо могли да донесемо другачију одлуку. Ово је, ипак, вријеме, прошао је довољан број година, када постоје нови докази, а и тај притисак, завртање руку, скидање са функција, мислим да је то прошлост и да је то иза нас. Али то неки људи у Сарајеву нису заборавили. Зато је та хистерична реакција толико велика. Не знам шта су они очекивали, да неко за њих плодове њихове мржње бере тако што ће да смјењује Србе или да суспендује рад наших институција”, каже Стевандић.

Он оцјењује да је у Српској постигнут договор о овом питању, али да није постигнуто коначно политичко јединство.

“И даље имамо политичке блокове, један нагиње Сарајеву, други Бањалуци, али се мора рећи да опозиција није имала толико проблема да послуша предсједника Републике, иако је било мањих трзавица два-три дана прије посебне сједнице Народне скупштине РС. Видјели су да се ту не ради о предсједнику Републике, ту се ради о 22 хиљаде људи који су неправедно третирани и стигматизовани, од којих 99 одсто није ни видјело Сребренице нити у томе учествовало. Ту чак има и један број српских дезертера, који су уписани у војну евиденцију али се никад нису појавили, већ су побјегли у Србију или иностранство. Просто невјероватно лицемјерје и подметање, али то је све служило да се наш народ таргетира, да би се са њим лакше управљало, да би нас лакше растурали и уништавали наше институције”, каже Стевандић.

Према његовим ријечима, тај поступак према нама је почео да се круни када је пао британски приједлог резолуције гђе би Срби из Српске добили једну стигму геноцидног народа.

“Послије тога је то све полако почело да се открива а ми сада, да кажемо, живимо у времену када је геополитичка ситуација у свијету промијењена, истина много лакше долази, само то треба да схвате и наше колеге у Сарајеву. Надам се да ће и чланови Клуба Бошњака у Вијећу народа РС добро прочитати Закључке Народне скупштине РС и да ће им правни експерти помоћи да виде да се ту не може потегнути витални национални интерес, да се ту тражи само утврђивање истине. Утврђивање истине не ремети ничији национални интерес, него је у интересу свих народа. Не може бити против интереса Бошњака да и Срби утврде своје жртве. Ми у Српској смо уклесали ову истину у камен: хоћемо истину о Сребреници и хоћемо поштовање за српске жртве” закључио је Стевандић.