Република Српска политички и духовно је “опкољена” и због обесхрабрујућих порука, малодушности и цинизма на јавној сцени потребно је учинити све да се то заустави и успостави нормална комуникација.

Ово је закључено на дебати коју је поводом Дана Републике Српске организовало Удружење “Мисли добро”, а на којој су се окупили млади лидери свих парламентарних политичких странака из Републике Српске.

За разлику од својих старијих колега, млади лидери спремни су да за истим столом разговарају, јер, како су и сами истакли, пред Републиком Српском су велики изазови који ће сасвим сигурно и њих сачекати кад дође до смјене генерација. Оно што је неспорно, а што се могло виђети и из расправе, јесте да РС сви воле и желе да поправљају стање, али и то да је љубав без знања, одговорности и морала празна ријеч.

Млади СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДНС-а, НДП-а, СП-а и Уједињене Српске спремни су да простаклук, свађе и силне пођеле које разарају комплетно друштво ставе по страни и да на властитом примјеру својим старијим страначким колегама покажу како треба водити политичку борбу и у интересу своје странке радити без етикетирања, ниских удараца и беспотребне расправе која не нуди никаква рјешења.

“Кад смо разговарали о организацији овог скупа били смо скептични да ли ћемо уопште успјети ове младе људе да окупимо за истим столом и колико ће бити простора и спремности за конструктиван дијалг. Већ на самом почетку разговора смо увиђели да нема разлога за бригу, јер су то заиста елоквентни и отворени млади људи, генерација спремна за сарадњу и заједнички рад за опште добро. Треба им вјетра у леђа и подршке, између осталог и медијске, како би у томе постали и видљивији”, рекла је Сандра Гојковић-Арбутина, један од оснивача Удружења “Мисли добро” и главни и одговорни уредник “Независних новина”, која је уз Ђорђа Вуковића, професора Факултета политичких наука у Бањалуци, и Жарка Марковића, шефа дописништва “Недељника” у Бањалуци, водила панел.

Вуковић је током дискусије рекао да је страшна чињеница да постоје предрасуде према младима у политици те да је политичка јавност лицемјерна јер се стално очекују нови, млади, а кад се они појаве онда нити се чују довољно нити се слушају.

“То говори довољно о нашој политичкој болештини, на којој морамо заједно радити”, рекао је Вуковић.

Извор: nezavisne.com