Савјет за безбједност Уједињене Српске на сједници одржаној 2. јуна разматрао је актуелну безбједносну ситуацију у РС и БиХ, те усвојио план израде програмског документа Уједињене Српске из области безбједности.

Савјет је закључио да мигрантска криза у БиХ улази у фазу кулминације евидентном успоставом тзв. “џамијске руте”, а да, притом, органи заједничких институција БиХ немају адекватне одговоре у рјешавању овог безбједносног проблема.

Савјет је закључио да Министарство безбједности БиХ и Савјет министара БиХ исказују потпуну немоћ и некомпетентност у суочавању са овим преоблемом и притом апострофирају одговорност министра безбједности који, умјесто да се благовремено и одговорно бавио и бави овим питањима, реагује на појаве ван своје надлежности и учествује на грађанским скуповима искључиво зарад властите политичке промоције.

Савјет за безбједност УС усвојио је план израде програмског документа Уједињене Српске из области безбједности са превасходним акцентом на стање и унапређење безбједносног оквира Републике Српске.