Пише: Миле Аљетић, предсједник Актива младих Уједињене Српске

Активно учешће младих у политичком животу Републике Српске је занемарљиво, а оно изостаје и у свим другим областима јавног живота.

Млади морају знати да је дјеловање у оквиру политике важно јер се негативна или позитивна селекција у њој рефлектује на читаво друштво. Баш зато не смију себи дозволити да стоје по страни док се друштво не развија оним темпом којим би требало.

Бављење политиком је начин да сагледате разне аспекте промишљања и дјеловања и да покушате своје идеје и циљеве заједно са другим проактивним људима спровести у дјело и тако омогућити да сви заједно остварите неку нову визију живота. Политичке организације не смију да се ограниче искључиво на повећање чланства и сакупљање сигурних гласова, већ морају да образују и инспиришу људе да дјелују активно. Млади треба да се баве конкретним активностима побољшања заједнице у којој живе и да временом тако на боље промијене свијет око себе.

Активност и активација прије свега!

 Млади се не требају уклапати у матрицу отужне, непрофилисане и некритички настројене политичке сцене. Не требају прихватати постојеће аршине и правила неких ранијих генерација. У случају да то ураде, они остају непрепознатљиви. Дјеловање младих у политици има смисла само ако је другачије од уобичајног обрасца понашања „наших“ политичара. Треба говорити, слушати и разговарати са свима.  Иницирати и реализовати пројекте. Мијењати ствари на начин да помажу заједници а поготово младима. Није довољно само критиковати и говорити о проблемима који су око нас, већ нудити рјешења и радити на њиховој реализацији.

Младе генерације политичара морају да креирају нова правила која су прилагођена нашим генерацијима!

Млад човјек би требало да вјерује у људе, у добре идеје, у основна морална начела, да вјерује да наше вријеме тек долази, да вјерује да сви млади људи али и њихови родитељи, дједови и баке заслужују једну достојанственију будућност. А она се гради дјелима.

Неће много времена проћи кад ће знање и конкретне акције направити разлику између нас и свих оних који су друштвено-моралне вриједности мистификовали, а корупцију, криминал, историју и многе друге ствари романтизовали.

Млади на странку треба да гледају као на мјесто које окупља људе и ресурсе који ће им олакшати активности у локалној заједници и на националном нивоу.

Све ово звучи утопијски само ако нисте спремни да нешто урадите по том питању.

Позивам Вас да се придружите тиму Уједињене Српске већ данас!

Нека знање, воља и енергија буду кључеви успјеха!

Уједињени млади, Уједињена Српска, уједињена будућност!