Уједињена Српска данас је покренула је иницијативу за хуманитарну акцију помоћи грчком народу под називом „Помозимо Грчкој“, којег су задесили страшни пожари у регији Атине, односећи људске жртве и чинећи велику материјалну штету. Потпредсједник Уједињене Српске Наталија Тривић позвала је све надлежне инстититуције и организације, Цивилну заштиту Републике Српске, Црвени крст Републике Српске, владине и невладине организације, привредне субјекте и грађане да се активно укључе у акцију прикупљања помоћи – хигијенских пакета и одјеће.

„Ми у овом тренутку не смијемо заборавити на пријатељску Грчку која је једна од ријетких држава која је несебично и хуманитарно помагала српски народ Републике Српске у претходном одбрамбено-отаџбинском рату и непосредно након њега. Оно што најмање можемо учинити је да хуманитарном акцијом прикупљања материјалне помоћи искажемо људскост према Грчкој која је у најтежим временима Републике Српске била највећи пријатељ нашем народу“, истакла је Наталија Тривић.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић подсјетио је да Републику Српску са Грчком веже вишеструка сарадња у претходним деценијама. „У ратном и поратном периоду Грчка је неколико хиљада пута слала хуманитарну помоћ нашем народу, финансирала дјецу погинулих бораца и социјално угрожених породица, градила школе и цркве, те угостила велики број наше дјеце у грчким породицама. Неколико градова у Републици Српској су побратими са грчким градовима“, рекао је Невен Станић и нагласио да се не смију заборавити велики добротвори попут  архимандрита Партениуса, оца Јермолас Масараса, бившег министра просвјете Грчке Георгиуса Папандреуа, и многих других грчких хуманитараца. Станић је позвао и друге градове Републике Српске да се укључе у акцију и да дају свој допринос помоћи грчком народу којег су задесили трагични пожари.

Хуманитарна акција „Помозимо Грчкој“ трајаће од 06.08. до 31.08.2018. године. Прикупљање хуманитарне помоћи обављаће Цивилна заштита Републике Српске, Подручно одјељење Бања Лука. Сви грађани, привредни субјекти и организације које желе да учествују у овој хуманитарној акцији могу хигијенска средства и одјећу доставити сваким радним даном, од 08:00 до 15:00 часова у простор Подручног одјељења цивилне заштите Бања Лука, у Улици Радомира путника бр.17 када ће иста, по завршетку акције бити отпремљена у Грчку.

Све информације о хуманитарној акцији „Помозимо Грчкој“ доступне су путем телефона  051/314-146, 051/491-777 и мејл адреса: pomozimogrckoj@ujedinjenasrpska.rs; rcczbl@teol.net.