Формиран Савјет за безбједност Уједињене Српске

Уједињена Српска формирала је 12. по реду радно тијело, Савјет безбједности, на чијем је челу докторанд безбједносних наука Александар Ђекић, а чланови су професионалци који су ангажовани или су били ангажовани у сектору безбједности.

“Поред стручно оспособљених младих људи, у Савјету су и пензионисани високи официри Војске РС и Оружаних снага БиХ, као и пензионисани командни и руководећи кадрови Министарства унутрашњих послова РС и Обавјештајне службе БиХ. Већина чланова су правници унутрашњих послова, криминолози, политолози безбједносног смјера, официри и подофицири војних школа са искуством на рјешавању задатака из области безбједности”, рекао је Ђекић на јучерашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да Савјет за безбједност УС има задатак да прати и анализира актуелна безбједносна кретања и трендове, да даје процјене и мишљења Предсједништву, Главном одбору и предсједнику Уједињене Српске, али и заинтересованим друштвеним субјектима, невладиним организацијима и државним органима.

“Савјет ће се бавити питањима укупне безбједности, социјеталне, информатичке, информационе, енергетске безбједности као и безбједношћу хране. Ставићемо акценат на безбједносни аспект геополитичких кретања у регији и Европи. Тежиште рада Савјета биће усмјерено ка мултидисциплинарном анализирању савременог безбједоносног окружења, процјењивању краткорочних и дугорочних политичко-безбједносних трендова, сагледавању и анализирању безбједносног система РС и БиХ, те предлагању мјера за побољшање и унапређење стања у области безбједности. Бавићемо се питањима чији безбједносни аспекти утичуи на друштвени и политички живот у РС и БиХ”, рекао је Ђекић.

Према његовим ријечима, Савјет ће организовати радионице, семинаре и презентације за чланове странке али и све заинтересоване грађане, како би допринио постизању вишег нивоа безбједносне културе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.