Стевандић: Ратним осуђеницима омогућити европско право смањења казне за једну трећину

 

Због неусклађености домаћег са европским правосуђем, осуђеници који у БиХ служе дугогодишње казне за ратне злочине у неповољном су положају у односу на оне који су осуђени у Хашком трибуналу, јер не постоји могућност да им казна буде смањена за једну трећину, изјавио је у Фочи потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Он је након обиласка осуђеника у Казнено-поправном заводу Фоча рекао да се морају покренути поступци да се овакво правило уведе и у правосуђе БиХ.

“На нивоу БиХ постоји много иницијатива које нису операционализоване да се смањи казна за једну трећину, без обзира на нацију – и за Србе, Бошњаке и Хрвате, јер је то европско правило. Сви који су осуђени у Хашком трибуналу, након одлежане двије трећине казне у европским затворима су ослобођени, а то у БиХ не важи и то није у складу са европским правилима. Испада да је боље да сте осуђени у Хашком трибуналу”, напоменуо је Стевандић.

Он је навео да се ради углавном о старијим особама, које су обољеле и углавном ресоцијализоване.

“Без обзира колико је та тема незгодна и колико може да буде много разних тумачења, мислим да би се у том правцу требале направити заједничке иницијативе. Немамо право да будемо гори од европских правила и да се оглушимо на реалне здравствене и породичне проблеме које ти људи имају”, рекао је Стевандић.

Он је истакао да је након бројних писама од осуђеника и након сагледавања ситуације у другим затворима у БиХ дошао до закључка да су српски осуђеници дискриминисани када је ријеч о мјесту служења казне.

“Сви осуђеници других националности су готово експресно распоређени у затворе ближе мјесту пребивалишта. Трудићемо се да покренемо процедуре да се и српски осуђеници из хуманитарних, породичних и здравствених разлога, упућују у мјеста ближе њиховом пребивалишту, јер је то једноставније за њих и њихове породице”, рекао је Стевандић.

Он је навео да су многи осуђеници обољели од шећерне и тешких реуматских болести.

“Морају се покренути поступци да им се изађе у сусрет, јер и они су жива бића”, додао је Стевандић.

(Срна)

Leave a Reply

Your email address will not be published.