Стевандић: Зашто сам тужио Мектића, а нисам Додика

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић тврди да је тужио министра безбједности БиХ Драгана Мектића јер је злоупотребио функцију министра да би дискредитовао политичке противнике. За Мектића каже да је дио “политичке канализације”.

Сматра да Мектић зна да не постоји шанса да остане на некој битној функцији нити да политичка опција која га подржава доживи успјех на изборима.

“Због тога прибјегава дисквалификацији политичких противника, а то дјелује на наше породице и узнемирава јавност. Први пут тужим некога, досад су углавном мене тужили и губили. А Мектићеве лажи је најлакше доказати“, рекао је Стевандић у интервјуу за Мондо у којем је, осим сукоба са Мектићем, говорио о односима са СНСД-ом и Милорадом Додиком, оптужбама на свој рачун из ДНС-а, те „Србској части“ и паравојним формацијама.

Није први пут да вас неко доводи у везу са убиством Миодрага Шушнице или са “црвеним комбијем“. Зашто сте тек сада одлучили да неког тужите?

Очигледно да су Мектићеве оптужбе скопчане за дискредитацију политичких противника, а немам времена да се бавим њиме и сличнима који за мене представљају политичку канализацију. Посвећен сам јачању странке и промоцији политичког програма и немам времена да се бавим са тим.

Па није баш да немате времена. Тужба одузима доста времена.

То што је рекао је утицало на моју породицу, на моју мајку и нећу да дозволим ново тровање јавног простора. Он је човјек који спреман на све, па и на изазивање сукоба.

Понављам, и раније су вас оптуживали за исте ствари па нисте тужили.

Није тачно, никад нико није то урадио на овај начин.

Шта је он рекао што досада нису говорили?

Рекао је да сам ја убацивао неког у неки комби. Можда ја знам неке људе који су то радили, али ја нисам угрозио никога. Према томе, смета ми да ме тако етикетира само зато што припадам другој политичкој опцији.

Мектић је својевремено говорио да сте “ратовали“ у Соколском дому у Бањалуци. Нешто слично је за вас својевремено рекао и Милорад Додик. Тада сте били његов политички противник, али га нисте тужили.

Додик је то говорио из друге варијанте, он је представљао своју политику. Ја јесам био у Соколском дому, оснивач сам Соколског друштва у Бањалуци, основао сам много националниих оргнизација, учествовао у раду сваке националне групације, за разлику од Мектића који је послушник бошњачких елита. И овај тренутак када бирамо хоћемо ли РС која ће доживјети судбину косовских Срба што је пут који форсира Мектић, Савез за промјене и бошњачке елите или ћемо кренути путем који подразумијева неку врсту наше самосталности, било овакве или неке друге – је изузетно битан. То је народ разумио. Рапидан одлазак људи из странака у СЗП-а то показује. Они су у потпуном расулу и то надокнађују етикетирањем људи.

За исте ствари прозивају вас многи већ деценијама…

Није никад било овако. Ово је класични покушај да некоме умањите утицај или резултат јер им је јасно да ће резултат блока којем припадам бити одличан.

Дакле, припадате владајућем блоку?

Као што знате, немамо никакав споразум са владајућом коалицијом сем договора са СНСД-ом како представљати РС у Сарајеву. То је чувена прича о репрезентацији Републике Српске у Сарајеву. Тај концепт смо ми наметнули.

Делегација ваше странке састала се крајем новембра са делегацијом СНСД-а и тада сте поменули да имате заједничку платформу. Постоји ли конкретан споразум, писани документ?

Како год то ко тумачио, јасно је да ћемо имати заједничку активност на нивоу БиХ и то ће бити подршка политици која ће имати предсједника, члана Предсједништва, премијера и предсједника НСРС који ће се договарати и дјеловати заједно, а не прихватати сарајевску причу. То је споразум о репрезентацији. Коју ћемо позицију играти – мање је битно, али ћемо имати најбоље играче.

Значи, имаћете заједничке листе са СНСД-ом за парламент БиХ?

То је један од предмета за разговоре. Битно нам је да добијемо људе који ће бити самураји РС у Сарајеву, које нико неће моћи да поткупи или да им пријети.

Недавно сте најавили да ћете након избора покренути иницијативу о доношењу закона о поријеклу имовине што је постала помало митолошка прича у Српској. Мислите да је то могуће, да можете убиједити актуелни владајући блок да донесе такав закон?

Може их се убиједити, наравно. Свако ће да направи свој списак тема, а ми ћемо да кандидујемо ту. Али неће то бити партијски закон, нити ће он послужити за прогон опозиције. Направићемо закон који одговара свима.

Такав закон не може да одговара свима

Може. Доказаћеш како си стекао имовину, а ако не можеш да то урадиш, платићеш порез. Боља опција је да сви плате порез на ту имовину, него да се она одузима, јер то може довести до манипулација.

Шта видите као слуганство садашњих представника РС у заједничким органима?

То је врло суптилно изведено, они не примјећују да су слуге. То је једна врста Штокхломског синдрома. Они су уведени у функције, имају добар живот. Највише запошљавања и непотзима је у институцијама БиХ. Поред тога су направљени пројекти који су у функцији привреде и развоја БиХ, а не РС. Онеспособљено нам је 740 милиона. Да ли је Додик крив што Мирко Шаровић и компанија не дају новац РС? И кад нема пара, пукне плата, пукне пензија и имамо проблем. Откако сам у УКЦ, за десет мјесеци смо исплатили комплетне плате и порезе, то се никад није десило.

Дугови су и даље огромни.

Јесу и они су посљедица прошлог времена. Критиковао сам такву праксу, али то не значи да би ми сада требало да запалимо здравствени систем, већ да га поправимо. Када је Додик у питању, наше националне политике су се укрстиле. Причу коју причам 30 година нисам промијенио ни за милиметар, а то се сада укрстило с Додиком. Срећан сам што је он ту дошао, што смо се ми ту срели. Ко год други дође, честитаћу му. Само ми није јасно како они који су у свом програму имали самосталност, као што је то било наведено у програму Огњена Тадића када га је СДС кандидовао са предсједника, сада имају другу причу. СДС је имао такву платформу да ако се не можемо договорити, да ћемо се отцијепити, а сад они оптужују Додика за то. То је дилетантизам. Сада у СДС немате никога из Бањалуке на важној функцији, не само на важној, него чак ни на помоћној.

Прича о слабом СДС-у у Бањалуци траје 20 година.

Није тачно. Мој задњи изборни резултат док сам био у СДС-у је био одличан и нико није дошао то тог нивоа. И како смо га валоризовали? Нико из Бањалуке није био министар, него Шаровић. Е наравно да више неће бити ни Шаровић.

Нисте ми рекли у чему се огледа то слуганство.

Мектић не смије да писне о вехабијама, о аирсофт клубовима који су наводно спортски клубови. Измишља причу о „Србској части“, о пет момака у црним мајицама који су проходали Бањалуком. Та прича је пропала, али јавност је узнемирена, а пројектована је тако да су у иностранству представи како Додик прави паравојне формације. То је рушење Републике Српске, а проводи га СЗП. То је слуганство.

Не можете оспорити да су ти људи из „Србске части“ у вези са одређеним људима који су организовали, на примјер, покушај државног удара у Црној Гори. Зашто су било коме у Српској потребни такви људи?

О каквој вези причате?

Почев од фотографија па надаље.

Па ја сам на разним фотографијама, са разним људима који ме зауставе на улици. Има ме и на фотографијама са Зораном Ђинђићем, са напредњацима, са Коштуницом. И шта би то требало да значи?

У питању је ипак другачији контекст.

Исти је контест. Нико од представника “Србске части” није био у дефилеу чији су учесници прошли провјеру. Не можемо им забранити да буду на улици.

Прије двије године су били на свечаном пријему.

Можемо ли им то забранити?

Па предсједник Републике зове на тај пријем.

Ветерани су били позвани на пријем и довели су своје госте. И шта ћемо сад, забранити ветеране? Ветеране свуда славе, само их Мектић пљује. Никада нећу подијелити ветеране и Борачку организацију.

Они су очигледно подијељени. Зашто?

Зато што нису нашли заједнилчки концепт, али ја их не дијелим.

Неко их дијели?

Очигледно их дијели Мектић.

Како Драган Мектић дијели бивше борце?

Он покушава да се приближи БОРС-у па напада ветеране. А сви они су стварали Републику Српску. Имате и покушај тражење било какве везе свих ових догађаја са Русима. То су све прљаве интриге и подметања.

Мислите да Русија није заинтересована за ситуацију у БиХ на Балкану па и преко оваквих ствари?

Као и свака друга велесила, Русија је наша стварност у политичком животу. Јесу ли руски борци ратовали на страни РС? И сада са Русима не би требало да сарађујемо него са “Црним муњама“ из Цазина. Имамо различите теорије завјере, од руског центра у Нишу до приче о нашој дјеци у Русији. Све лаж до лажи.

Цијените да Руси стварно не повлаче одређене потезе да спријече пут БиХ ка НАТО пакту?

Наравно да им је у интересу, али нису инкорпорирани у то. Они који су против нас имају подршку НАТО земаља, а условни рефлекс је да ти је дражи онај који те брани. Ми ћемо рећи хвала. Исту ствар ћемо урадити ако нам подршка дође из Америке. Али, тренутна америчка политика ради све да изгубимо виталне елементе државности, а то Русија не дозвољава. А та прича о вијековним везама, па имамо их и са Американцима и са Русима, али разлика што немамо удовице из ратова са Русима. А од рата са Американцима имамо и удовице и карциноме.

Признаћете да позивом представницима Јужне Осетије на обиљежавање Дана Републике, Српска шаље одређене поруке Западу.

Шаљемо поруку да прихватамо оне који нас бране. Сутра ће тако добродоћи и Аустријанци. И њихов став да ми у БиХ будемо заштићени је наишао на одобравање. Па ми смо допринијели побједи тих људи у Аустрији јер смо подржали ту врсту политике.

Исти тај Хајнц Кристијан Штрахе је прилично ретерирао у својим ставовима откако је ушао у тамошњу владу.

Наравно, али не на нашу штету. А биће још Штрахеа у Европи. Само ви морате да будете довољно храбри и постојани да би могли то да искористите. Ако будете као СЗП, неће вам помоћи ни Путин, ни Штрахе. То је политичко потурчавање. Прихватили су да им је неко господар, а они да га слушају. Ако се једног дана и побуне, то ће бити смијешно јер смо изгубили све ресурсе.

Нисте једини који употребљава ријеч „потурчавање“. Урадио је то недавно и Додик…

Ја сам то поменуо прије двије године…

Ипак, ради се о прегрубим квалификацијама, нарочито ако гледамо ширу слику. Русија и Турска су данас савезници, Александар Вучић се прије неколико дана срео са Тајипом Ердоганом, видљиво је у којем правцу се ствари развијају. Неко може да каже да је на сцени нека врста масовног потурчавања.

Начин на који се састају Вучић и Ердоган није исти као начин на који се састају Бакир и Говедарица. Једно је сарадња, друго је потурчавање. Тренутно све што ради СЗП има јаку подршку бошњачке јавности. СЗП црта нама мете и за то имају подршку..

Добро, цртате и ви мете њима..

Какве мете?

Својом реториком коју подржава Јавни сервис.

Не разумијем о чему говорите.

Говорим о реторици коју форсирате, а која се онда мултипликује преко Јавног сервиса. Говорим о издајницима и плаћеницима…

РТРС само преноси оно што говоре политичари.

Не бих се баш сложио.

У БиХ је 11 телевизија, да ли је могуће да је РТРС јачи од свих њих?

Цртање мете је и кад се представници СЗП-а без доказа оптужују да су паковали хапшења и оптужнице по Власеници.

Да ли знате какве су биле прве реакције кад је Мићо Краљевић оптужен? Неко је славио у некој кафани. То људи знају. Ево радују се и оптужници против Томислава Ковача

Нисам уочио да се неко радовао.

Јесте, а оптужница је подигнута у моменту кад се сукобио са Мектићем.

Ево и ви сте у сукобу са Мектићем, хоћете ли добити оптужницу?

Не бојим се ничега, само Бога и срамоте. Задње двије године СДС је покушао да искористи сваки детаљ из моје биографије, прво у вези са Бошњацима, а сад измишљају да је црвени комби угрожавао Србе. То је слика политичког потурчавања, нападати на највиђеније Србе који бране интересе РС.

Смета ли вам кад неко каже да сте мегафон Милорада Додика или када вас пореде са Александром Вулином у том смислу, који такође има малу странку, али је битан играч у Србији?

Немам малу странку, она постоји у 57 општина, а то немају многе странке. Мој утицај је сигурно већи од онога који покушавају да ми припишу и на то сам поносан. И биће још и већи. То је резултат мог рада. Устајем у шест, у седам сати сам на Паприковцу, до десет сам већ некога оперисао или прегледао…

Добро, тиме се стално хвалите..

Не хвалим се, то је мој живот. Ја не радим тако да устанем у 11 и размишљам да ли ћу данас напасти Чавића, а сутра Бореновића.

Не осјећате се као мегафон?

Осјећам се као неко чија ријеч има специфичну тежину, ко је створио организацију, успио да брендира политички живот у РС. Знам да се ово што ми из УС говоримо веома добро прима код народа. Наравно да ће онај коме то смета бити љубоморан и пакостан.

Сметате и Марку Павићу.

До данас нисам разумио шта је ту проблем, а нисам хтио да се свађам са ДНС-ом јер припада блоку који воду државну политику. ДНС има право на ту перцепцију. Павићу је можда сметало напредовање УС на рачун дијела ДНС-а, али никада није посегнуо за оптужбама које добијам из СЗП-а.

Кажу да ДНС носи 100.000 гласова, а ви тек 18.000.

Знам резултате. Ми смо на локалним изборима изашли у једва пола општина, а добили смо око 24.000 гласова. Нећемо да се хвалимо. Имамо своје анкете и изузетно смо задовољни.

Да ли стичете утисак да вас Додик злоупотребљава у сукобу који очигледно има са ДНС-ом?

Не гледам то кроз малу политичку призму међупартијских односа. Нама је потребан нови замах у економској политици и то није у добром стању и у СНСД-у нам не замјерају када то кажемо. Али, ми немамо намјеру да замијенимо ДНС.

Да ли вас као љекара погађа чињеница да је међу високоообразованим људима који напуштају Српску огроман број љекара?

У смислу процента од укупног броја љекара то јесте огроман број, али у односу на укупну популацију није. Нису отишли значајни стручњаци, то можете да видите. У УС имамо другачији концепт, промовишемо повратак младих. У задње двије године из РС је отишло 73.000 људи, а из ФБиХ 240.000 и то је много, али кад вам неко понуди већу плату, логично је да одете. И мени су нудили већу плату у Грацу, али сам остао. Европа намирује свој људски дефицит преко нас.

Мондо, 01.02.2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.