Потребна реорганизација јавне управе и предузећа

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да као основу за одржив привредни развој Српске треба понудити реорганизацију јавне управе и предузећа.
Стевандић је оцијенио да су интерпелације за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, те политике управљања јавним предузећима у Српској опозицији послужиле за предизборно препуцавање са влашћу, а не као средство за нуђење алтернативних рјешења и бољег концепта управљања и контроле у областима.

Он је рекао новинарима да су криминал, корупција, непотизам и партијско запошљавање далеко израженији у институцијама БиХ.

Народна скупштина Републике Српске данас није прихватила закључке клубова посланика СДС-СРС и ПДП који су предложени уз интерпелације за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, те за политике управљања јавним предузећима у Републици Српској.
Нису прихваћени опозициони закључци у вези са интерпелацијом за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, међу којима је онај да Влада није испунила циљеве из експозеа и програма рада у области јавних предузећа, као и да се утврди одговорност за неодрживо финансијско стање у здравственом и пензионом систему Српске и разријеше дужности сви који су за то одговорни.

Представници власти су током скупштинске расправе о тој тачки дневног реда наводили да је здравствени систем у Српској оспособљен да пружи здравствену заштиту у свим областима, те да опозициона интерпелација садржи једностране податке, без јасних и стручних анализа, с циљем да се ситуација у здравству представи тенденциозно и погрешно.

Они су навели да стање у области пензионог система није најгоре у историји Српске, како се тврди у интерпелацији, наводећи да су пензије биле редовне у односу на период када је на власти била садашња опозиција.

Када је ријеч о интерпелацији за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској, нису прихваћени опозициони закључци да Влада утврди и предложи системске мјере за трајно рјешавање нагомиланих проблема у јавним предузећима, као и да се изврши ревизија пословања јавних фирми која послују с губитком и не измирују обавезе.

Представници власти су током расправе о тој тачки дневног реда тврдили да јавна предузећа функционишу и доприносе економском стању Српске, да раде законито и да се активно ради на реструктурисању и поправљању стања у фирмама које имају губитке.

Опозиција је наводила да је ситуација у јавним предузећима у Српској лошија него икад, те да многа од тих предузећа завршавају у стечају, неспособна да извршавају основне функције, те сервисирају текуће обавезе према радницима, Републици Српској и њеним фондовима, као и осталим повјериоцима. (Срна)

Leave a Reply

Your email address will not be published.