Ненад Стевандић за „ЕуроБлиц“: Увешћемо СРПСКЕ САМУРАЈЕ у Дом народа БиХ

Када би Савез за промене остао још четири године у Сарајеву, у Републици Српској би се водио међусрпски рат. Ти људи више не смеју да добију никакву шансу.

У то је убеђен лидер Уједињене Српске и потпредседник Народне скупштине Ненад Стевандић.

– Једна је ствар блокирати милионе марака намењених РС или желети да дођеш на власт, али правити се слеп и глув на оно што се дешава у Федерацији, а ратовати са својом Владом у РС, то заслужује апсолутни пораз – каже Стевандић за „ЕуроБлиц“.

За рат је потребно двоје. Ко је у РС друга страна за сукоб са Савезом за промене?

Наш посао није да будемо друга страна него да се бранимо. Не можемо да верујемо у нечију добру вољу. Наше је да имамо свест међу народом да је наше јединство услов нашег опстанка, да онај ко не припада том јединству на изборима не може да представља Србе.

Да ли су све њихове критике биле без основа?

Не кажем да је у Српској све идеално, али на сваку ствар коју бих ја приговорио власти морам да понудим алтернативу. Не сматрам да треба оспорити градњу аутопутева само да би неко имао алиби да каже како овде нема појеката и развоја. Ја сам против задужења која су криминална. Нема више пројеката „Бонекс“, као што је било у време министра здравља Ранка Шкрбића. Имамо пројекат изградње болнице у Источном Сарајеву. Наравно да ће онај ко направи болницу имати политички капитал и да ће га претворити у изборну победу. Ко је бранио Савету министара да он испројектује ту болницу пре три године? Они ништа не раде, само се свађају са нама и стално су део пројекта чији је темељ „што слабија РС – то успешнија БиХ“. Они су увучени у ту политику. Из удобних фотеља, највећег партијског запошљавања, криминала и прања пара, непотизма који Влада у Савету министара, не виде ништа друго него начин да то задрже тако што ће ратовати са РС. Српска ће такве људе политички онеспособити.

Како коментаришете видео снимке на којима организација „Аскер“ обучава децу вештинама сличним војничким?

Најбољу поруку послао им је министар безбедности БиХ Драган Мектић, који је рекао да нема појма о томе ко су и шта раде, што значи да могу да наставе. Индоктринација деце значи да сте исто урадили и с родитељима, а то значи индоктринацију друштва. То се може тумачити двојако – или су део међународне терористичке мреже или се спремају за напад на РС. Симптоматично је да међународна заједница о свему овоме ћути.

Министар Мектић је обећао да ће испитати рад „Аскера“, али је већ изнео наводе о наводној обуци српске деце у Русији, а вас је довео у везу са уласком „Србске части“ у просторије Народне скупштине?!

То је лаж. Њему је проблем Стевандић, Додик или нека организација попут „Србске части“, која нема никакве озбиљне активности, а не примећује обуку селефија, вехабија, терористичке кампове. Тужио сам Мектића за повреду угледа и части, за узнемиравање мене и породице, за цртање мете на мени. И не само на мени, већ на сваком виђенијем Србину који стоји на политичкој позицији заштите суверенитета РС.

Да ли је стављена тачка на причу о паравојним формацијама у РС?

Ту је тачка стављена много пре зато што не постоје. Ми се бранимо институционално, нису нам потребне паравојне организације. У овој бици имамо представнике СзП, који отворено подржавају политику Бакира Изетбеговића и не постоје никакви трикови који могу да их „изваде“. Изетбеговић помиње рат сваких месец дана – у вези са Српском, у вези са Хрватима. На територији коју он конролише обучавају и индоктринишу деца, а СзП има министра који измишља српске паравојне формације. Онда се љуте што их неко назива Бранковићима. Мислим да они нису Бранковићи. Вук Бранковић је побегао, није се борио на супротној страни, а они су отворено на Муратовој страни.

Безбедност је један од услова за Западни Балкан из нове стратегије ЕУ. Може ли БиХ да испуни оно што се од ње тражи?

Може ако се унутар БиХ почнемо договарати о безбедности, ако имамо заједнички интерес. Основни принцип по коме БиХ може бити третирана на путу европских интеграције је да Срби имају партнерски, а не вазални положај, да Бошњаци нама и Хрватима не бирају представнике, да наше партнерство буде резултат договора, а не да Бакир части функцијама СзП да би ратовали са РС. Четири године смо изгубили и ми и Бакир у његовој нади да ће инструментализовати СзП и оборити власт у РС. Оборио је само властиту партију, а СзП је пао у једну врсту хистерије. Почели су да се баве најпрљавијом политиком; сви ми на овој страни у РС смо таргетирани и предмет смо обавештајних, безбедносних и политичких пројеката с циљем да се етикетирамо, да се политички онеспособимо, да би остале какве-такве шансе за СзП. Ми то добро знамо, добро трпимо. Не распадају се политичке партије зато што је СНСД толико добар него зато што они раде оно што ради Мектић. Жао ми је што не можемо да експлоатишемо добре економске пројекте и идеје због овога просипања политичке канализације.

Како вам се чини прва овогодишња седница Народне скупштине РС? Хоће ли се понављати кризне систуације из 2017?

Они немају никакав други начин да изазову пажњу осим да праве инциденте. Парламент је постао полигон за иживљавање људи који схватају да су остали без политичке будућности.

За коју функцију ћете бити кандидат на идућим изборима?

Не знам. Задовољни смо истраживањима и својом позицијом у друштву. Имамо 47 канцеларија широм РС, успели смо да у сваком селу знају шта је то Уједињена Српска. Наша политика је да у Сарајеву треба да постоји репрезентација РС. Пројекат УС је да у Дому народа БиХ буду српски самураји. Непоткупљиви, храбри, образовани, да на најбољи начин представљају РС и уведу партнерске, а не вазалне односе са бошњачким лидерима.

Ко би био селектор такве реперезентације?

Селектор ће бити у троуглу председник РС, председник Народне скупштине и председник Владе РС. Функционисаће тако да све што раде усаглашавају са РС, а не са Бакиром против РС.

Јесте ли изгладили неспоразуме са председником ДНС Марком Павићем?

Желимо да се бавимо озбиљном политиком економског развоја и озбиљном националном политиком представљања РС. Не желим да се бавим политичким свађама; у партији чији сам председник нема тих врста калкулација и бизниса каквих има у другим партијама. Нећемо никоме да се правдамо због свог напретка и никоме нећемо да затворимо врата. Надам се да ће господин Павић због својих година и искуства увидети своју грешку. Нисмо изазвали никакав сукоб са ДНС али смо га на пристојан начин искулирали.

Да ли бисте за „ЕуроБлиц“ прогнозирали резултате избора за председника РС и члана Председништва БиХ?

Избори за члана Председништва БиХ су, уколико господин Додик буде кандидат, најизвеснији. Шта год ко о њему мислио, перцепција у РС је таква да ће он најбоље представљати интересе Српске у Сарајеву. То знају и у СзП. Они се сада баве калкулацијама како да увале једни другима ко ће да изгуби од Додика, јер сматрају да имају неку шансу на изборима за председника РС. То је такође погрешна процена. Члан Председништва и председник РС треба да буду политички на истој страни. Због тога ћемо и гласати тако да те две функције буду део једног политичког ешалона. Што се тиче привреде и развоја, имамо своје властите политике. Када је реч о Сарајеву и представљању РС, ту политика коју ми водимо нема поблема са националним ставом Милорада Додика, јер је он идентичан ставу 99 одсто Срба.

ЕуроБлиц, 09.02.2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.