На Дан Републике показати српско јединство

У име Уједињене Српске позивамо све грађане Републике Српске, представнике институција Републике Српске и српске представнике институција на нивоу Босне и Херцеговине да, без обзира на политичку и страначку опредијељеност на Дан Републике Српске 9. јануар покажу српско јединство.
Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић позвао је грађане да се у што већем броју окупе, изађу и прославе 9. јануар, Дан Републике и да својим присуством овај дан учине великим. „Посебно позивамо све запослене из Републике Српске који раде у заједничким институцијама Босне и Херцеговине да присуствују прослави 9.јануара јер је то наш заједнички празник без обзира гдје радили. Ако и постоје нека политичка неслагања око неких питања то свакако не смије да буде тема на Дан Републике Српске када морамо показати српско јединство у њену част, а посебно према онима који су је стварали“, нагласио је Невен Станић.
Потпредсједник Уједињене Српске Наталија Тривић истакла је да је недопустиво да се и ове године води полемика о учешћу 3. Пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ који треба да учествују у прослави 9.јануара једнако као и сви они који представљају Републику Српску у свечаној паради.
Наталија Тривић је напоменула да „би управо они требали да буду ти који ће бити на челу дефилеа, а пред којим ће стајати највиши званичници Републике Српске и српски представници у заједничким институцијама Босне и Херцеговине. “То је српско јединство. Ми не треба да се, као српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине г-дин Младен Иванић, позивамо на административне процедуре по питању учешћа у дефилеу 3. пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ када знамо да је таква одлука у његовој надлежности”, рекла је Тривићева.
У Уједињеној Српској су става да би постројавање ове јединице на челу дефилеа, под српским заставама, требало да буде у част Републике Српске, а не да се доводи упитност њиховог учешћа због политичких разлога, те да се ова јединица минимизира стављајући у ћошак као што је то било у претходним годинама.
Не треба сваке године да исто доводимо у питање. То не смије да буде упитно, већ треба да буде очекивано за сваки рођендан Републике Српске и да сви буду свјесни њиховог присуства.
Морамо показати српско јединство на Дан Републике Српске, с циљем њене глорификације и сјећања на њен настанак и рођење.
Поред рођендана постоји и вјерска симболика јер улазимо у нову годину славећи Божић и рођење Исуса Христа, сина Божијег. Божић смо јуче прославили у кругу наших најближих, а Дан Републике Српске треба да прославимо са својим народом.
У том духу, нама, српском народу, је потребно више него икада да се сложимо, умножимо и обожимо у циљу очувања националних интереса, идентитета и интегритета српског народа, да вратимо вјеру и да се окупимо око идеје слоге и саборности.
Искрено се надамо да ћемо сутра прославити и обижљежити 9.јануар Дан Републике достојанствено у миру и присуству што већег броја грађана.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.