Кременовић за Новости: Адвокати и нотари данас деле исти посао

Тачно пре више од годину дошло до значајних персоналних промена у руководству Адвокатске коморе Републике Српске путем избора. Дошло је до измена на свим нивоима. Комора је отворена и комуникација са адвокатима и институцијама је континуирана, нове предлоге износимо и о њима расправљамо. Оно што је значајно јесте да су то приметили људи који су нам дали поверење – каже, за “Новости”, адвокат Дарко Кременовић председник Адвокатске коморе Бањалука, сумирајући једногодишњи рад на тој функцији.

* У каквој је позицији данас адвокатура у Српској?

– Адвокатска комора РС има дугогодишњу традицију и следи праксу бивших држава, и у том смислу она има значајан квалитет. Међутим, савремени трендови делом нарушавају традиционалне, по мени много квалитетније принципе, а то је свакако везано и за честе измене општих аката који нису наклоњени адвокатури уопште. Када то кажем, онда мислим на тренд промена у целој Европи и свету. Адвокатура је самостална и независна професија, која стално доживљава нападе исто као и новинарска професија. У том смислу чека нас борба како бисмо заштитили своју самосталност и независност.

* Који су највећи проблеми са којима се сусрећу адвокати?

– Имамо велике проблеме у делу који се односи на измене закона на нашу штету. Одузет нам је велики број надлежности, које су преузели нотари, бесплатна правна помоћ, надриписари, надзорни и управни одбори и други, а нама није чак ни пружена могућност да учествујемо у креирању правила везаних за нас саме и за пословни амбијент. Пад економске моћи оставило је многе колеге правнике из привреде без посла, који уточиште траже у адвокатури, што не мислим да је добро.

* Које бисте позитивне ствари истакли?

– Мало је ствари са којима се можемо похвалити данас у поређењу са неким прошлим временима, али оно што ме радује је чињеница да смо успоставили сталну, коректну и континуирану сарадњу са Министарством правде РС. Од ове године, три су адвоката у три одбора Народне скупштине, и у том делу прате законодаван рад и то нам је посебно значајно јер ће постојати мања могућност да пропустимо нешто што је нама битно.

* Борили сте за измену Закона о нотарима и Закона о правобранилаштву.

– Успели смо да направимо помаке у корист адвокатуре. Међутим, нисмо успели да остваримо одређени утицај приликом доношења Кривичног законика РС, и то ће оставити последице све до његових измена, а то ће осетити и буџет и грађани Српске.

* Колико је данас ангожовано људи у вашој струци?

У СРПСКОЈ има око 500 адвоката, а од тога у Бањалуци је 250 адвоката. То је велики број за овако мало тржиште и број становника. Морате да знате да без обзира на јавно мишљење, већи број адвоката се бори да заради просечну плату, неки ни то не успевају.

Вечерње Новости, 12.03.2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.