Знањем стеченим у иностранству помоћи развој Српске

Представници Уједињене Српске позвали су све младе који су из Републике Српске отишли у иностранство на школовање да се након школовања врате и да својим стеченим знањем помогну развоју Републике Српске и стварању боље и перспективније будућности.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре у Бањалуци да је странка формирала Савјет за за међународне односе чији ће задатак бити успостављање контакта и сарадње са свим људима који су отишли ван граница Српске, како би им се предочиле све могућности које се нуде на овом простору.

“Задатак Савјета је да се ради на креирању и имплементацији пројеката и стратегија које имају за циљ запошљавање младих у Републици Српској, као и успостављање контаката са пословним субјектима, представницима дијаспоре, компанијама, институцијама, те невладиним организацијама и свим земљама чланицама ЕУ”, изјавио је Станић.

Он је додао да ће предсједник Савјета бити Валентина Кецман, која је дипломирала међународне односе и дипломатију у Америци, магистрирала у Бриселу, а тренутно је докторанд у Паризу.

Кецманова је рекла да је Уједињена Српска странка која даје шансу младима и свима онима који желе да виде промјене, а нису напустили Републику Српску, како би те промјене и направили.

“Вјерујем у образовање и пожртвованост, те сам сигурна да уколико будемо били истрајни и тражили реформе које ми млади желимо како би остали у Републици Српској, можемо и да их добијемо”, рекла је Кецманова.

Она сматра да млади људи треба да одлазе на школовање и усавршавање у иностранство, али да се по завршетку образовања врате у Републику Српску и да стечена искуства пренесу на ове просторе.

Потпредсједник Уједињене Српске Наталија Тривић рекла је да ова странка отвара врата свима онима који имају вољу, знање и искуство које би примијенили, како би направили програм за развој Републике Српске.

“Међународна сарадња није усмјерена у једном правцу, него нешто што нам може отворити путеве, како за развој привреде и образовања, тако и за оне који ће дати прилику младим људима који су стекли знања, које можемо искориситити за формирање квалитетних програма”, рекла је Тривићева.

Шеф тима за развој Уједињене Српске Марио Милановић истакао је да је сарадња са дијаспором од изузетног значаја за ову странку, која жели да људима са ових простора који живе у иностранству помогне да у Српској покрену бизнис.

Он сматра да је искуство успјешних људи из дијаспоре корисно за Српску, због чега је и сам одлучио да се врати и помогне у развојним пројектима Републике Српске. (Срна)

Leave a Reply

Your email address will not be published.