Велики Жеп ће остати српски!

Лoкација касарне “Велики Жеп” код Хан Пијеска је власништво и територија Републике Српске и никакво књижење на Министарство одбране БиХ не долази у обзир. Свака одлука која буде донета пред правосуђем да се ова касарна укњижи као власништво Министарства одбране БиХ неће добити подршку институција РС и биће проглашена неважећом, кажу саговорници “Новости”.

Иначе, у федералним медијима се појавила информација да је суд у Источном Сарајеву, поступајући по управном спору, наводно одлучено да Управа за геодетске и имовинско-правне послове Српске (РУГИП) мора укњижити локацију Велики Жеп код Хан Пијеска у власништво БиХ, односно Министарства одбране.

У РУГИП је за “Новости” речено да никакву одлуку о књижењу имовине нису добили и да се воде управни спорови пред судовима како за касарну у Хан Пијеску, тако и за касарну у Билећи.

Иначе, касарна “Велики Жеп” је површине 11.474 м2. Према подацима РУГИП, у последњих неколико година укупно је стигло 11 захтева Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовине на подручју РС на Министарство одбране, и то на подручју Мркоњић Града, Приједора, Бањалуке, Прњавора, Дервенте, Добоја, Бијељине, Угљевика, Фоче и Билеће. Реч је о укупним површинама од 624 хектара. На све ове захтеве РУГИП је уложио жалбе.

Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, каже, за “Новости”, да нема ништа од књижења “Великог Жепа” на Министарство одбране јер је то територија Републике Српске која је гарантована Дејтонским споразумом.

– Књижењем имовине РС на БиХ, дошло би до смањења територије Републике Српске и кршења Дејтонског споразума. Од тога нема ништа и Република Српска ће одговорити жестоко на сваки покушај отимања територије – каже Стевандић.

Никола Ковачевић, помоћник министра правде РС и члан Комисије за државну имовину, изјавио је раније, за “Новости”, да је одлука Уставног суда БиХ, код одобравања књижења војне имовине на трериторији РС на БиХ пуна правних прекршаја.

– Уставни суд код одлуке прихвата наводе из апелације и запажа да је чланом 73. Закона о одбрани регулисана обавеза Савета министара и владе оба ентитета да најкасније до 31. децембра 2005. закључе споразум по питању перспективне имовине. Суд такође констатује, а што је и тачно, да овај споразум још није закључен и да је чланом 74. овог закона регулисано да је забрањено било какво располагање са овом имовином, све док се не закључи споразум по овом питању – појашњава Ковачевић.

Забраном располагања са перспективном војном имовином, уместо наметнутог закона од стране високог представника – додаје Ковачевић, регулисан је чланом 74. Закона о одбрани. Уставни суд БиХ констатује да Споразум није закључен, али да и даље остаје обавеза Савета министара и влада оба ентитета закључе споразум у складу са горе цитираним чланом. Поставља се логично питање, о чему и с ким ће преговарати РС, ако се та имовина укњижи као власништво БиХ.

ДРАСТИЧНО КРШЕЊЕ СПОРАЗУМА

СТАША Кошарац, члан Председништва СНСД, каже да се деловањем у правцу књижења имовине РС на Министарство одбране БиХ на драстичан начин крши Дејтонски мировни споразум, Устав БиХ као саставни део тог споразума, као и Резолуцију НС РС о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС.

– У Резолуцији, која је обавезујућа за све представнике из Српске у заједничким институцијама БиХ, изричито пише да територија РС не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство – нагласио је Кошарац.

Вечерње Новости, 04.12.2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.